1.7.14

Με απαιτήσεις έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα...

ECB's Masuch, EC's Deroose and IMF's Thomsen cross a street in front of the parliament in AthensΣαφής ήταν η δέσμευση του νέου Προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλου Στεφανάδη ενώπιον του Euroworking Group, πως η Αθήνα θα...
εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών: Από σήμερα ξεκινά για την Ελλάδα ένα «καυτό» 20ημερο με τους δανειστές να επιστρέφουν και πάλι σε ελληνικό έδαφος έχοντας απαιτήσεις.

Ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του Euro Working Group και ενόψει της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της ερχόμενης Δευτέρας ενημέρωσε τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών πως η κυβέρνηση έχει στόχο να καλυφθούν και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την πρώτη υπό-δόση, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και ο κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης.

Τα δύσκολα όμως έρχονται… με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελλη να έχει την πρώτη του επαφή με τους επικεφαλής της τρόικας επί ελληνικού εδάφους την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που θα γίνουν στις 7 και 8 Ιουλίου αντίστοιχα στις Βρυξέλλες.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θέλει να μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα για την πρώτη υπό-δόση (αυτή του Μαΐου) ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μετά το Eurogroup, αρχής γενομένης από τη επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου, αναμένονται στην Αθήνα ο επικεφαλής των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο (αντικατέστησε τον Ματίας Μορς) και ο Κλάους Μαζούχ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κ.κ. Τόμσεν και Κοστέλο είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν (στις και 9 και 10 Ιουλίου αντίστοιχα) στο συνέδριο του Economist στη Βουλιαγμένη στο οποίο την ερχόμενη Τετάρτη 9 του μηνός αναμένεται ότι θα μιλήσει και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο ίδιο πάνελ με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η επίσκεψη-εξπρές των επικεφαλής της τρόικας αναμένεται ότι θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα επικεντρωθεί στα τρέχοντα ζητήματα όπως η εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η πορεία των προαπαιτούμενων ενεργειών για τις υπό-δόσεις των 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα μείζον θέμα είναι το τελικό κόστος (αναδρομικά και ετήσια επιβάρυνση) των δικαστικών αποφάσεων για την επαναφορά των μισθών και των δικαστικών και των ένστολων στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα.

Πέρα από το πως θα κλείσουν οι «τρύπες», η τρόικα θα ζητήσει ενημέρωση για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης αν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα Ειδικά Μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί)...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: