5.7.14

Αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί ...


Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί μετά το νέο «χτύπημα» που δέχθηκαν με τη μείωση στο 15,7% στο περιθώριο κέρδους, από τη συμφωνία Υπουργείου Υγείας και Τρόικα.

Το...
μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης μετά τις ανακοινώσεις του Μ. Βορίδη.

Η απόφαση φαίνεται να αιφνιδίασε τους φαρμακοποιούς, που έχουν δει τα τελευταία τέσσερα χρόνια να συρρικνώνεται κοντά στο 60% ο τζίρος τους, ενώ αντίθετα να αυξάνονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων προς τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το μέσο περιθώριο κέρδους των Φαρμακοποιών πέφτει στο 15,6% με 15,7%, μέσα από τη δυνατότητα που δίνεται στα Φαρμακεία να πωλούν και Φάρμακα Υψηλού Kόστους (ΦΥΚ), που έχουν ετήσιο τζίρο €770 εκατ. και ποσοστό κέρδους στο 3,6% .

Την απόφαση ουσιαστικά «βρήκε» στο γραφείο του ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ως προαπαιτούμενο και παρά το γεγονός ότι δεν διαφωνούσε με τους φαρμακοποιούς, επί της ουσίας δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά καθώς εκκρεμούσε η δόση του 1 δις. Ευρώ και το ζήτημα των φαρμακοποιών ήταν ψηλά στην ατζέντα της Τρόικα

Τα «αγκάθια» δεν σταματούν εδώ όμως για τον κλάδο καθώς το Υπουργείο Υγείας αναμένει την έκθεση διεθνούς ινστιτούτου, που θα εξετάζει αν τα μέτρα που ελήφθησαν για τα ΜΗΣΥΦΑ απέδωσαν καρπούς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και ρίχνοντας τις τιμές. Για τα ΜΗΣΥΦΑ μάλιστα η κόντρα των δυο πλευρών ήταν πολύ σκληρή με τον ΠΦΣ να καταγγέλλει ότι πίσω από αυτή την κίνηση κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Μετά τη 1 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας την στάση που θα κρατήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την Δευτέρα. Οι φαρμακοποιοί έχουν επισημάνει πως αδυνατούν να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται :

• Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας , με την οικονομική αιμορραγία τους

• Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή

• Στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες , σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.

• Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011

• Στην συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες , παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΦΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: