1.6.14

Νέο ξεκίνημα με... μοίρασμα υπουργείων...


Σε παζάρια για τις υπουργικές θέσεις μετατράπηκαν γρήγορα οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εταίρων ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και θα αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους. Η νέα κυβερνητική προγραμματική συμφωνία, την οποία επαγγέλθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι παραπέμπεται στις...
καλένδες, ενώ υπουργεία προσφέρονται σε βουλευτές πρόθυμους να επιστρέψουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πείραμα προσεταιρισμού ανεξάρτητων βουλευτών πετύχει, Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδιάζουν να το επεκτείνουν στην εξασφάλιση των 180 εδρών που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές.

Η τύχη του Γ. Στουρνάρα είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα του επερχόμενου ανασχηματισμού: η απομάκρυνση του “σάκου του μποξ”- όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται- θα έδινε μια εικόνα αλλαγής των επαχθών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι ο Στουρνάρας υποστηρίζεται από δανειστές και Σοίμπλε: όταν ο Γερμανός υπουργός του είπε “forget it Yannis”, για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Γιάννης το ξέχασε αμέσως. Το άλλο είναι ότι οι πρόσκαιρες θετικές εντυπώσεις από την πιθανή απομάκρυνση Στουρνάρα θα εξανεμιστούν γρήγορα, καθώς ούτε διάθεση ούτε περιθώρια υπάρχουν για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015, αν η τρόικα το επιτρέψει με την .. βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει δηλαδή ως επιχείρημα ότι αν Βερολίνο και σία δεν δεχθούν τις ελαφρύνσεις αυτές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανεξάρτητα από το πότε θα πραγματοποιηθούν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: