1.6.14

Ραχόι: Στρίμωγμα α λα Σαμαρά...

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (φωτ: REUTERS/Juan Medina) 
H κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας θα εγκρίνει ένα πρόγραμμα ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ- εκ των οποίων τα 3,63 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από...
το δημόσιο τομέα, την επόμενη εβδομάδα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα μειώσει το βασικό συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 25% από το 30% προκειμένου να καταστήσει τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Αντίθετα απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξηση του ΦΠΑ, παρά τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Την επόμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας» επιβεβαίωσε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια του 30ου Συνεδρίου του Κύκλου της Οικονομίας στο Σίτχες (στα βορειοανατολικά) παρουσία του επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
Επίσης ανακοίνωσε μια μείωση του εταιρικού φόρου, όπως είχε συστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το 30% στο 25%.
Σχετικά με τον ΦΠΑ, κατ’ αρχήν «δεν θα τον αγγίξουμε στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα εγκρίνουμε τον Ιούνιο» επιβεβαίωσε.
«Η γενική ιδέα είναι να μειώσουμε τους φόρους. Θέλουμε οι οικογένειες να έχουμε περισσότερα χρήματα στα χέρια τους, να δώσουμε ώθηση στην κατανάλωση, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της οικονομίας, να ενισχύσουμε τις καταθέσεις και να συμβάλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο Ραχόι.
Αν ψήφιζαν μόνο οι νέοι, η Αριστερά θα 'ταν κυβέρνηση στην Ισπανία... Αν ψήφιζαν μόνο οι νέοι, η Αριστερά θα 'ταν κυβέρνηση στην Ισπανία... Ευρωεκλογές
Η κάλπη έδωσε μόνο 26,1% στο κυβερνών κόμμα. Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2011, το PP χάνει 6,8 εκατομμύρια ψήφους. Από τους 24 ευρωβουλευτές πέφτει στους 16. Το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αντί να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης υποχωρεί. Από το 38,8% που είχε στις προηγούμενες εκλογές έπεσε στο 23%. Ο ηγέτης του κόμματος Ρουμπαλκάμπα τα παρατάει. Κάλεσε έκτακτο συνέδριο και δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία.
Όμως το πολιτικό φαινόμενο που συζητάει ολόκληρη η χώρα είναι η εκρηκτική άνοδος του Podemos (Μπορούμε). Η πρωτοβουλία που έχει μόλις τέσσερις μήνες ζωής και ενώνει κόσμο από την αντικαπιταλιστική Αριστερά, από τα κινήματα, μέχρι αγωνιστές με προέλευση από την επίσημη Αριστερά, αλλά διαφωνούντες με την συμβιβαστική γραμμή της “Ενωμένης Αριστεράς” (όπου η μεγαλύτερη δύναμη είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα) εκτοξεύθηκε στο 8% και εξέλεξε 5 ευρωβουλευτές. Είναι πλέον το 4ο κόμμα σε εθνικό επίπεδο.
Στους δρόμους οι Ισπανοί αποδεικνύουν την αλληλεγγύη τους Στους δρόμους οι Ισπανοί αποδεικνύουν την αλληλεγγύη τους Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ισπανικό κράτος ήταν πολιτικός σεισμός -και αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιείται ακόμη και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση της Δεξιάς (PP) με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι προσπαθούσε το τελευταίο διάστημα να παρουσιαστεί ως απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού, πανηγυρίζοντας για την υποτιθέμενη ανάκαμψη της οικονομίας.
Έφτασαν να λένε ότι η Ισπανία θα γίνει η ατμομηχανή ολόκληρου του Νότου. Αυτά στη χώρα που το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να είναι πάνω από 25%.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: