1.6.14

«Τα Ελγίνεια δεν ανήκουν σε εμάς» ...

«Τα Ελγίνεια δεν ανήκουν σε εμάς» -Τι έκανε έναν βραβευμένο Βρετανό συγγραφέα να
Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον υπήρξε επί χρόνια μία από τις φωνές που ήταν αντίθετες στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μία επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης όμως κατάφερε να αλλάξει την άποψη του Βρετανού βραβευμένου συγγραφέα, όπως γράφει ο...
ίδιος σε άρθρο του όπου πλέον «φωνάζει» πως τα Ελγίνεια δεν ανήκουν στη χώρα του.

«Για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με τις διακοπές και την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων. Εκανα λάθος και για τα δύο», γράφει ο Τζέικομπσον σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent. Συνεχίζει αναφέροντας πως ήταν έως πρόσφατα πιθανότατα ο μοναδικός Βρετανός συγγραφέας που δεν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνει τον απωθούσαν οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία.

Μιλώντας για τους Ελληνες που είχε γνωρίσει, αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν κάθε φορά που η συζήτηση αφορούσε στα Ελγίνεια μάρμαρα. «Αυτά τα μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα Μουσεία», γράφει και στη συνέχεια αναφέρεται στο ταξιδι που τον έκανε να αλλάξει γνώμη.

«Όταν όμως βρίσκεσαι στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα όλα αλλάζουν. Ξαφνικά συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Όχι μόνο θα φέρω πίσω τα μάρμαρα αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου», γράφει ο Τζέικομπσον.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: