1.6.14

Ο Γιούνκερ λέει πως «η Ευρώπη δεν εκβιάζεται»...

Ο Γιούνκερ λέει πως «η Ευρώπη δεν εκβιάζεται» στη μάχη για την Κομισιόν
 «Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει θύμα εκβιασμού», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή τον πόλεμο που μαίνεται στις Βρυξέλλες για την προεδρία της Κομισιόν.

Στη Σύνοδο μετά τις ευρωεκλογές, οι «28» αρνήθηκαν ουσιαστικά να εισηγηθούν τον Γιούνκερ για την ηγεσία της Κομισιόν. Δημοσιεύματα θέλουν τον ...
Κάμερον να απείλησε ακόμη έμμεσα και με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αν επιλεγεί ο Γιούνκερ ενώ νέες αναφορές θέλουν αντίθετο και τον Ολάντ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η κυριακάτικη Bild, ο Λουξεμβούργιος υποψήφιος αναφέρει ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με υποστηρίζει ευρεία πλειοψηφία χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων».

Εκτιμά δε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει την «υποστήριξη και των υπόλοιπων ηγετών» και ως εκ τούτου δήλωσε αισιόδοξος ότι «στα μέσα Ιουλίου θα ψηφιστεί πρόεδρος της Κομισιόν».

Σύμφωνα όμως με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, εκτός από τους ήδη «δεδομένους» αντίθετους στην υποψηφιότητά του ηγέτες της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, ο Γιούνκερ φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπος και με την αντίθεση του Γάλλου προέδρου.

Ο Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζει η Bild, επικαλείται την πανωλεθρία του στις κάλπες με την άνοδο του Εθνικού Μετώπου και προσπαθεί να προωθήσει, «ώστε να έχει κάτι να δείξει στο Παρίσι», γάλλο για την προεδρία της Κομισιόν. Ως όνομα φέρεται να ακούγεται ο πρώην ΥΠΟΙΚ Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, είπε το Σάββατο ότι χρειάζεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι ο Γιούνκερ δεν είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Ο Ρέντσι, το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό άνω του 40% στις Ευρωεκλογές στην Ιταλία, σημείωσε σε σημερινή του ομιλία σε οικονομική διάσκεψη στην πόλη Τρέντο στην βόρεια Ιταλία ότι ο Γιούνκερ δεν έχει καμία εγγυημένη πλειοψηφία και κανένα αυτόματο δικαίωμα για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν.

«Ο Γιούνκερ είναι "ένα" όνομα για την Επιτροπή, αλλά δεν είναι "το" όνομα» σημείωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωθούν τώρα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά στο ποιος θα πρέπει να αναλάβει και ποια θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: