1.3.14

Άνεμος πολέμου στην Κριμαία…

2000 στρατιώτες, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα έχουν ήδη μετακινηθεί στην αυτόνομη περιοχή…

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας η οποία τις τελευταίες ώρες έχει εξελιχθεί σε σκακιέρα, με την Ρωσία να έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις.

Όπως μετέδωσε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, το...
Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων 2.000 Ρώσοι στρατιώτες βγήκαν από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής ελέγχουν ένοπλοι άνδρες άγνωστης εθνικότητας. Την ίδια στιγμή το Κίεβο καταγγέλλει, ότι 13 ρωσικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της Κριμαίας και αποβίβασαν από 150 καταδρομείς το καθένα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, ναι μεν επιβεβαιώνει την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων, δεν την χαρακτηρίζει όμως εισβολή, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «στόχος είναι η καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Διεθνής ανησυχία για τις «ύποπτες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων»

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του και «μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ του είπε ότι «είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι ακραίοι ριζοσπάστες και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης».

Μετά την παραδοχή της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματα, ο Μπάρακ Ομπάμα σε δήλωσή του ότι «μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα ήταν μεγάλο σφάλμα και πως θα έχει επιπτώσεις», αφήνοντας έτσι το παράθυρο ανοιχτό για παρέμβαση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την Κριμαία και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

«Η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί»

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γιούρι Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα "στρατιωτικά μέσα" στην Κριμαία.

Ο Σεργκέγιεφ μίλησε στους δημοσιογράφους αφού προηγουμένως ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κατάληψη δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας.

«Ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σε όλη της τη σοβαρότητα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: