1.3.14

Ενα δισ. δολάρια, ένα διαμάντι και κάτι… ψιλά χωρίζουν τους Ριμπολόβλεφ...

Στο όνομα της Έλενας το τιμολόγιο αγοράς του δακτυλιδιού αξίας 25.824.000 δολαρίων – Τί λένε οι δικηγόροι της – Γιατί η Ριμπολόβλεβα είπε ...
«οχι» στην οικονομική προσφορά του συζύγου της για «ειρηνικό διαζύγιο»
Ενα από τα ακριβότερα διαμάντια του κόσμου, μια συμφωνία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που δεν τηρήθηκε και μια σύλληψη είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται να προστεθούν στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και Ελένα Ριμπολόβλεβα.

Η 47χρονη πρώην σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα, η οποία συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ύστερα από ένταλμα που εκκρεμούσε εις βάρος της για κλοπή διαμαντένιου δαχτυλιδιού αξίας 50 εκατ. δολαρίων, υποστήριξε πως το σπάνιο κόσμημα είναι δικό της. Ο ισχυρισμός της βασίστηκε στο τιμολόγιο αγοράς του διαμαντένιου δαχτυλιδιού, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, το πανάκριβο διαμάντι έχει αγοραστεί στο όνομά της.

Τον Μάρτιο του 2008, η οικογένεια Ριμπολόβλεφ αγόρασε από τον οίκο «Graff» στο Λονδίνο, αντί 25.824.000 δολαρίων, ένα ροζ διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού, 15,43 καρατίων. Η αξία του κοσμήματος ανερχόταν στα 24 εκατ. δολάρια, αλλά μαζί με τον φόρο τα χρήματα που δαπανήθηκαν έφτασαν τα 25.824.000 δολάρια. Για την αγορά έγινε μεταφορά του ποσού στην HSBC της Γενεύης, στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε δώσει ο διευθυντής του οίκου κοσμημάτων στο Λονδίνο.

Το τιμολόγιο, το οποίο είναι στο όνομα της κυρίας Ριμπολόβλεβα και στάλθηκε στην οδό Ch.De Belle Fontaine στην περιοχή Cologny της Ελβετίας από τον λονδρέζικο οίκο κοσμημάτων στις 19 Μαρτίου 2008, είναι το «ισχυρό χαρτί» που έχει στα χέρια της η 47χρονη και με αυτό υποστηρίζει ότι το κόσμημα είναι δώρο από τον άνδρα της και της ανήκει.

Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι με το σπάνιο ροζ διαμάντι των 15,43 καρατίων θεωρείται, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς και των έργων τέχνης, ένα από τα ακριβότερα κοσμήματα του κόσμου. Το ροζ διαμάντι προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Νότιο Αφρική, είναι από τα πιο σπάνια και εξαιτίας του χρώματός του η τιμή του είναι πολύ υψηλή.

Η κυρία Ριμπολόβλεβα υποστήριξε στους Κύπριους αστυνομικούς ότι το δαχτυλίδι με το διαμάντι ήταν δώρο του άνδρα της πριν χωρίσουν και για τον λόγο αυτό το δαχτυλίδι ταιριάζει στο δάχτυλό της και μόνο.
Από την πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα όμως, υποστηρίζεται ότι «η Ελένα Ριμπολόβλεβα, για να υποστηρίξει πως επρόκειτο για δώρο, ισχυρίζεται ότι το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε αφού λήφθηκαν οι διαστάσεις του δακτύλου της. Το δαχτυλίδι αξίζει μερικές χιλιάδες ευρώ. Το διαμάντι έχει την αξία και αυτό είναι που ανήκει στο εμπίστευμα που έχει δημιουργηθεί προς όφελος των δύο παιδιών του πρώην ζεύγους. Το διαμάντι είναι μοναδικό στον κόσμο».

Ο δικηγόρος της κυρίας Ριμπολόβλεβα, κ. Ντέιβιντ Νιούμαν, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισήμανε: «Το τιμολόγιο αποδεικνύει πως το διαμάντι ανήκει στην κυρία Ριμπολόβλεβα και όχι στο διεθνές εμπίστευμα “Domus Trust”. Στην πάνω δεξιά γωνία του τιμολογίου είναι το όνομα Anne Reiser, μία από τις δικηγόρους του κ. Ριμπολόβλεφ στη Γενεύη, όπου το διαζύγιο των δύο πλευρών βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2009 η κυρία Reiser κατά τη διάρκεια ακρόασης για το διαζύγιο είπε ότι το διαμάντι ήταν ένα δώρο από τον κ. Ριμπολόβλεφ στην κυρία Ριμπολόβλεβα και είχε υποβάλει το τιμολόγιο αυτό για να το αποδείξει. Οι δικηγόροι που διαχειρίζονται το εμπίστευμα στην Κύπρο και που έκαναν την καταγγελία δεν προσκόμισαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει πως το διαμάντι δεν είναι της κυρίας Ριμπολόβλεβα. Και εγώ ως δικηγόρος αλλά και η πελάτισσά μου πιστεύουμε ότι η σύλληψή της στην Κύπρο και η καταγγελία για κλοπή του διαμαντιού είναι άλλη μια προσπάθεια από τον κ. Ριμπολόβλεφ να πιέσει την κυρία Ριμπολόβλεβα ν παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαζυγίου στη Γενεύη».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Νεοκλέους που εκπροσωπεί την εταιρεία Bolton Trustees Limited που διαχειρίζεται το διεθνές εμπίστευμα «Domus Trust», μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υποστήριξε: «Το διαμάντι αυτό αγοράστηκε ως επένδυση και ανήκει στις δύο κόρες του ζεύγους, Εκατερίνα και Αννα. Αρα πώς μπορεί να κάνει δώρο ο κ. Ριμπολόβλεφ κάτι το οποίο δεν είναι δικό του; Γιατί να το στερήσουμε από τις κόρες, η μία εκ των οποίων είναι ανήλικη, και να το δώσουμε στη μητέρα; Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι αγοράστηκε ως επένδυση γιατί ήταν ένα σπάνιο διαμάντι και η αξία του σήμερα είναι διπλάσια απ’ όταν αγοράστηκε».

Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο Ρώσος μεγιστάνας κ. Ριμπολόβλεφ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τη σύλληψη της πρώην συζύγου του. Ο εκπρόσωπός του, κ. Σεργκέι Τσερμίτσιν, ωστόσο δήλωσε στο «ΘΕΜΑ»: «Ο κ. Ριμπολόβλεφ έχει ενημερωθεί για την κατάσταση. Εκφράζει τη λύπη του, αλλά αντιλαμβάνεται γιατί οι επίτροποι του εμπιστεύματος είναι αναγκασμένοι από τη νομοθεσία να προστατεύσουν την περιουσία του εμπιστεύματος.

Είναι λυπηρό γιατί η διαμάχη μεταξύ της συζύγου του και των επιτρόπων του εμπιστεύματος έχει κλιμακωθεί σε αυτό το σημείο. Ο κ. Ριμπολόβλεφ είχε προτείνει στην κυρία Ριμπολόβλεβα το ποσό του 1 δισ. δολαρίων για να διευθετηθεί κατά φιλικό τρόπο το θέμα του διαζυγίου τους. Ενώ αρχικά αποδέχθηκε την πρόταση, μεταγενέστερα υπαναχώρησε από τη συμφωνία διευθέτησης με στόχο να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση μέσω ενός νομικού πολέμου εναντίον των εμπιστευμάτων των θυγατέρων της. Βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: