2.3.14

Προστασία από τη Ρωσία ζήτησε η Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας...

Βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε η Ουκρανία, ώστε να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα μετά την....
ανακοίνωση από τη Ρωσία των σχεδίων ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας.

«Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας» είπε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους αφότου απευθύνθηκε σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση στην χώρα του.

Υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα.

«Τώρα αυτό που κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε στους άλλους εγγυητές (της κυριαρχίας της Ουκρανίας)- τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα για να εφαρμόσουν τις εγγυήσεις τους» είπε ο Σεγκέγιεφ.

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μιλήσουν με τον (Ρώσο) πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να αποτρέψουν… την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής» υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεσίρκι ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά.

«Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τον πλήρη σεβασμό και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νεσίρκι.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε να υπάρξει μία δημόσια συνεδρίαση, όπως οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές αντιπροσωπείες ζητούσαν, ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία.

Νωρίτερα πάντως ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας, πριν παραβρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την Ουκρανία.

«Ξεκίνησαν την εισβολή στην Κριμαία πριν από λίγες ημέρες και τώρα ο αριθμός τους (των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων) είναι μεγάλος» είπε ο Σεργκέγιεφ.

«Παραβίασαν τον εναέριο χώρο, μετέφεραν περισσότερους στρατιώτες με στρατιωτικά αεροσκάφη, έχουν αποκλείσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες που η Ουκρανία έχει αναπτύξει εκεί, τους συνοριοφύλακες, όλα τα πλοία έχουν αποκλειστεί».

Την έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή των 15 κρατών μελών, τη δεύτερη που συγκλήθηκε εκτάκτως σε διάσημα διάστημα δύο ημερών για αυτό το θέμα, είχε ζητήσει η Βρετανία μετά την απειλή στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση αυτή, ειδικά για τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών» εξήγησε ο Βρετανός πρέσβης Λίαλ Γκραντ, κατά την είσοδό του στην αίθουσα της συνεδρίασης.

«Για αυτό ακριβώς ζητήσαμε αυτή την έκτατη συνεδρίαση για να προσπαθήσουμε να μάθουμε ποια δικαιολογία η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει για μέτρα που έλαβε» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας Γκάρι Κουίνλαν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «χρειάζεται μια αποκλιμάκωση» των εντάσεων σε αυτήν την κρίση.

Η πρεσβευτής της Λιθουανίας Ραϊμούντα Μουρμοκαϊτέ δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να μην εκδώσει κοινή ανακοίνωση με θέμα αυτήν τη συνεδρίαση. «Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε ένα ψήφισμα στο τραπέζι όμως το σημαντικότερο είναι να μοιραστούμε την ανησυχία μας για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο ουκρανικό έδαφος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ανέλαβε επίσημα δράση, όπως αναμενόταν. Η συνεδρίαση επαναβεβαίωσε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κρατών και της Ρωσίας που διατηρεί τη ναυτική βάση του στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: