2.3.14

Σβήνουν και γράφουν το μνημόνιο...



Σε αγώνα μετ’ εμποδίων μετατρέπεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα με αιχμές του δόρατος το πρωτογενές πλεόνασμα και το...
δημοσιονομικό κενό.

Από την Παρασκευή τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Σκοπός είναι να καταλήξουν σε κείμενο συμφωνίας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι το eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις απαιτήσεις τους και ζητούν επίμονα τον περιορισμό των κονδυλίων από το πρωτογενές πλεόνασμα για παροχές προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Προσέγγιση, βέβαια, φαίνεται να υπάρχει στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπονται για το καλοκαίρι.

Εμπόδιο η αναδιανομή του πλεονάσματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται επιφυλακτικές για τη διαπραγμάτευση. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι δανειστές βλέπουν αποσπασματικά κάθε μέτρο, δηλαδή κομμάτι - κομμάτι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει ολόκληρη την εικόνα που δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Βασικό σημείο τριβής κυβέρνησης και τρόικας παραμένει η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι δανειστές επιμένουν να μην αναδιανεμηθεί ολόκληρο το πρωτογενές πλεόνασμα που προκύπτει από το 2013 σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Επιχείρημά τους είναι ότι πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση ένα ταμειακό «μαξιλάρι» για να καλύψει πιθανές «τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν:

• Να δεσμευθεί σημαντικό ποσό, που θα καλύψει τυχόν ανάγκες από δικαστικές αποφάσεις σε ειδικά μισθολόγια, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό

• Εξακολουθούν να ζητούν ισοδύναμα για την κάλυψη της τρύπας από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

• Ανοιχτά παραμένουν ακόμη όλα τα καυτά μέτωπα των διαρθρωτικών αλλαγών, με βασικότερο σημείο τριβής, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα στρες τεστ των τραπεζών και τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

• Η τρόικα απορρίπτει 1.780 απολύσεις υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές και ανεβάζει πάλι τον πήχη της διαπραγμάτευσης για τις απολύσεις.

Όπλο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για να αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο όμως οι δανειστές επιχειρούν να ροκανίσουν.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με έμφαση ότι «το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014» .

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτή παραπέμπεται για το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση, πάντως να επιμένει ότι θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: