1.2.14

Ουκρανία: Επέμβαση του στρατού φοβάται η αντιπολίτευση ...


Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος Μπατκιβτσίνα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, στη διάρκεια συνάντησης στο Μόναχο με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, τούς ενημέρωσε για ένα...
«πολύ πιθανό σχέδιο της κυβέρνησης να καταφύγει στη βία, ακόμη και με τη συμμετοχή του στρατού».
Ο ουκρανικός στρατός, που στο παρελθόν είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επέμβει στην κρίση που διχάζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία, ζήτησε την Παρασκευή από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.
Ο Γιατσένιουκ συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ για να του παράσχει ιατρική περίθαλψη. Ο Μπουλάτοφ κατήγγειλε χθες ότι είχε απήχθη και κρατήθηκε επί μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τον βασάνιζαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα «να έχει σκηνοθετηθεί η απαγωγή (…) προκειμένου να προκληθεί μια αρνητική αντίδραση από την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: