1.2.14

Τσίπρας: Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές...




«Η ανατροπή που ονειρευτήκαμε είναι επί θύραις»...
Εκλογές, δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ανοίγοντας ...
τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μετά τη χθεσινή του εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τον δήμο Αθηναίων, ο   Τσίπρας, αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, δήλωσε ότι «η κάλπη της ευρωβουλής, αλλά και αυτή των περιφερειών θα αποτελέσουν ένα πραγματικό δημοψήφισμα ενάντια στη κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει και την αυτοδιοίκηση».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και αυτή η νίκη στα δυο αυτά δημοψηφίσματα θα είναι ιστορική, θα είναι καταλυτική», ο κ. Τσίπρας είπε επίσης: «Η ανατροπή που ονειρευτήκαμε, για την οποία παλέψαμε και η οποία θα ξεκολλήσει τη χώρα από τον μνημονιακό βάλτο, είναι επί θύραις».

Αναφορικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη να τοποθετηθούν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι, ώστε να φέρουν «φρέσκο αέρα στη βαριά ομίχλη της πολιτικής ζωής».

Επικεντρώνοντας την ομιλία του αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά προσωπικά και χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα άλλα κόμματα, κάτι που σηματοδοτεί και τη μορφή του προεκλογικού αγώνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αν για την πλειοψηφία του λαού, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο, για τις δυνάμεις του μνημονίου, της συντήρησης, της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας τα πράγματα είναι αλλιώς: «Γι αυτούς ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

 

Σχετικά με τη δυσφορία του πρωθυπουργού έναντι των υπουργών, που αποφεύγουν να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ουσιαστικά οι υπουργοί κάνουν ό,τι και ο ίδιος που «συστηματικά κρύβεται», όπως και οι υπουργοί του, λέγοντας: «έχουμε έναν πρωθυπουργό σε πανικό».

Επανερχόμενος στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών, για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε: «εμείς δεν ζητάμε, ούτε υποσχόμαστε εκδίκηση σε καμία περίπτωση. Ζητάμε μαζί με όλους τους Ελληνες δικαιοσύνη και δεσμευόμαστε για δικαιοσύνη».

Ως προς την κριτική που δέχεται από τη ΝΔ για την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εντυπωσιακή μικροψυχία, εμπάθεια και διαστροφή με την οποία η υποψηφιότητα αυτή αντιμετωπίστηκε από τον κύριο Σαμαρά και τους προπαγανδιστές του». Είπε επίσης ότι, ενώ στην Ευρώπη τόσο η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, συναντούν σημαντική απήχηση και ενισχύουν το κίνημα κατά του αυταρχισμού και της λιτότητας, «το ακροδεξιό επιτελείο του κυρίου Σαμαρά δεν φείδεται λάσπης και συκοφαντίας για να μειώσει τη σημασία της και να την εμφανίσει περίπου ως αντεθνική πράξη».

Απαντώντας για πρώτη φορά στις επικρίσεις σχετικά με τη στήριξη ενός τουρκοκυπριακού κόμματος ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανοι για το γεγονός ότι βρίσκονται στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα με αγωνιστές που έχουν δώσει τη ζωή τους για την επανένωση της Κύπρου, που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς και φυλακίζονται, καθώς οι μισοί είναι στις φυλακές, και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανοι που αγωνιζόμαστε μαζί για την επανένωση, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση για τον κυπριακό λαό ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς της τουρκικής κατοχής. Και στο κάτω κάτω, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και με τη συμβολή του ΑΚΕΛ και των τουρκο-κυπριακής αριστεράς έχει ξεκάθαρη θέση για το Κυπριακό».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος στο Κυπριακό και έθεσε το ερώτημα: «Τι θέση προτίθεται να πάρει ο κύριος Σαμαράς για το σχέδιο που προωθείται αυτή τη στιγμή και προβλέπει διχοτόμηση της Κύπρου; Ας μας δώσουν απαντήσεις οι κατ΄επάγγελμα εθνικόφρονες» γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «κάποιοι άλλοι κατ΄επάγγελμα εθνικόφρονες, πριν από 40 χρόνια οδήγησαν στην τραγωδία τον κυπριακό λαό».

Οι εργασίες της ΚΕ του κόμματος θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: