1.1.14

Το άγνωστο μήνυμα του Γκάντι στον Χίτλερ...


Ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ ωθούσε ολόκληρο τον πλανήτη σε σύρραξη το 1939, ο Γκάντι του έστειλε μία προσωπική επιστολή, ζητώντας του να υποχωρήσει για χάρη της ανθρωπότητας. Ο Φύρερ ποτέ δεν...
έλαβε το γράμμα, καθώς υπεκλάπη από τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά τώρα έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς θα κυκλοφορήσει ως μέρος του βιβλίου "Letters Of Note", μαζί με άλλες ανέκδοτες και ιδιαίτερες επιστολές.

Το μήνυμα του Γκάντι απεστάλη μόλις έναν μήνα πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος σε ολόκληρη την Ευρώπη όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Και το αξιοθαύμαστο είναι πως παρά το γεγονός ότι ο Γκάντι είχε αντιληφθεί την ποιότητα του χαρακτήρα του Χίτλερ, του απευθύνεται με πολύ μεγάλη ευγένεια. Μάλιστα, του ζητεί να τον συγχωρέσει αν το γράμμα του τον ενοχλήσει με κάποιον τρόπο.

"Οι φίλοι μου ζητούν να σας γράψω για χάρη της ανθρωπότητας" ξεκινά το μήνυμά του ο Γκάντι και συνεχίζει "αντιστάθηκα στο αίτημά τους επειδή είχα την αίσθηση ότι κάθε επιστολή εκ μέρους μου θα ήταν αυθάδεια". Σε άλλο σημείο της επιστολής του σημειώνει: "Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα είστε το μοναδικό άτομο στον κόσμο που μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο ο οποίος θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε άγρια κατάσταση".




Εκτός του Μαχάτμα Γκάντι, άλλες ενδιαφέρους επιστολές είναι αυτή ενός παιδιού που στέλνει συμβουλή στον πρόεδρο Νίξον σχετικά με τη διατροφή του, η απάντηση του Στιβ Μάρτιν σε μια θαυμάστριά του, καθώς και μία επιστολή του Φράνσις Κρικ, του έτερου επιστήμονα που ανακάλυψαν το DNA, προς τον γιο του όπου του εξηγεί το επίτευγμά τους, αλλά και η συνταγή για κουλουράκια της βασίλισσας Ελισάβετ προς τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ.

Όπως έγραψε ένας οκτάχρονος στον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, άκουσε ότι ήταν άρρωστος και εύχεται να μην τον κόλλησε ο ίδιος πνευμονία γιατί μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο μικρός συμβουλεύει τον πρόεδρο να φάει όλα τα λαχανικά του για να γίνει καλά και αν παράλληλα παίρνει κανονικά και τα φάρμακά του σε 8 ημέρες θα γίνει καλά! Ο Νίξον ενθουσιάστηκε με την επιστολή και τη διάβασε σε σύσκεψη του προσωπικού του Λευκού Οίκου.





Ο ηθοποιός Στιβ Μάρτιν στέλνει γράμμα στον Τζέρι και αποδεικνύει γιατί είναι τόσο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός. Ενώ έχει ένα έτοιμο γράμμα αφήνει και μερικά κενά για να κάνει την επιστολή του πιο προσωπική, κοροϊδεύοντας τους σνομπ σταρ που απαξιώνουν τους θαυμαστές τους. "Αγαπητέ Τζέρι, πόσο χάρηκα να λάβω ένα γράμμα από εσένα. Παρ' όλο που είμαι πολύ απασχολημένος, αποφάσισα να πάρω λίγο χρόνο και να σου γράψω μία προσωπική απάντηση...".





Ο επιστήμονας, που ανακάλυψε το DNA μαζί με τον Τζέιμς Γουάτσον το 1953, στέλνει επιστολή στον 12χρονο γιο του περιγράφοντας το επίτευγμά του. Μάλιστα, προσπαθεί να εξηγήσει επακριβώς τι είναι το DNA ώστε να μην μπερδέψει τον γιο του.






Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ και η σύζυγός του Μάμι διασκέδασαν πολύ με τη φιλοξενία της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο Μπαλμόραλ τον Αύγουστο του 1959 και όπως αποδείχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος απόλαυσε ιδιαίτερα τα κουλουράκια της βασίλισσας. Πέντε μήνες μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ δέχθηκαν μία επιστολή από τη βασίλισσα με τη συνταγή για τα περίφημα κουλουράκια, με ιδιόχειρο σημείωμα όπου απολογείτο για την καθυστέρηση!





Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια: