1.1.14

Ανεργία...

Ανεργία είναι η τραγική κατάσταση ενός ατόμου που, ενώ θέλει και είναι ικανό να εργαστεί, δεν μπορεί να βρει εργασία.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό μιας χώρας αποτελείται από όσους έχουν εργασία και εκείνους που είναι άνεργοι αλλά επιθυμούν να εργαστούν. Στην πολύπαθη χώρα μας η ...
ανεργία, ως γνωστόν, βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, κατέχοντας τραγικό ρεκόρ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αφού ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Το γεγονός αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, έχει τεράστιες ανθρωπιστικές, ιατρικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Ορισμένες πραγματικές ιστορίες
Ενας υπάλληλος νοσοκομείου. Οδηγός. Πάντα πρόθυμος, εργατικός και με εθελοντική παρουσία και εκτός των υποχρεώσεών του, όπου υπήρχε ανάγκη... Στο θυρωρείο, στη μεταφορά ασθενών, στη μεταφορά υλικών... Γεροδεμένος, υπερήφανος. Μπήκε ένα πρωί στο γραφείο μου. Στην αρχή αμήχανος, αλλά μετά κατέρρευσε. Η γυναίκα του άνεργη, ο ίδιος έχει εξουθενωθεί από τη δραματική μείωση του μισθού του και από τις φήμες για άμεσες απολύσεις που αφορούν την ειδικότητά του... Υποχρεώσεις, παιδιά, σχολεία, ζήτησε τη βοήθειά μου για δεύτερη απασχόληση. Και αυτός ο υπερήφανος και εύρωστος άνδρας έκλαψε βουβά... Και μέσα από το κλάμα του είδα το δράμα της γενιάς του, το κλάμα μιας περήφανης πατρίδας που σύρεται ταπεινωμένη στις διεθνείς παγερές αγορές του χρήματος, αδύναμη να επιβάλει έντιμους όρους δανεισμού και βοήθειας.

Ενας ιδιοφυής πολιτικός μηχανικός. Ξεκίνησε από το χωριό του φτωχός, σπούδασε στο Πολυτεχνείο, έφτιαξε δεκάδες έργα με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπιστία. Η υπερβολική προσήλωσή του στην ποιότητα ήταν προφανώς ο λόγος που δεν έγινε πλούσιος... Συνταξιοδοτήθηκε από το Ταμείο του. Σήμερα, με τη μείωση της σύνταξής του, δυσκολεύεται να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Ενας φέρελπις νέος γιατρός, με όνειρα για πανεπιστημιακή καριέρα, αναζητά απεγνωσμένα επιστημονικό καταφύγιο στη Γερμανία... Γιατί εδώ, στην πατρίδα που γέννησε τις επιστήμες, έχουν σταματήσει οι διορισμοί στα πανεπιστήμια.

Ενας τεχνίτης που με κόπο και μεράκι κατάφερε με τις μοναδικές δεξιότητές του να φτιάξει ένα ακίνητο στα Μεσόγεια, όπου στεγάζει την τέχνη, το ταλέντο του και τα όνειρά του. Αλλά η οικονομική κρίση και τα χρέη τον αναγκάζουν να το βγάλει στο σφυρί σε εξευτελιστική τιμή για να σώσει την τιμή του ή ακόμα και την ελευθερία του... Αυτά είναι ενδεικτικά παραδείγματα για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της ανεργίας.

Οι ιατρικές επιπτώσεις επίσης είναι σοβαρές. Οπως η κατάθλιψη, τα ποσοστά της οποίας αυξάνουν ραγδαία στον πληθυσμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγει σε αυτοκτονία. Παράλληλα, η παραμέληση της υγείας λόγω φτώχειας και η πλημμελής φαρμακευτική αγωγή, καθώς και η κακή διατροφή αυξάνουν τη νοσηρότητα και τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, ενώ παράλληλα ελαττώνουν τον μέσο χρόνο ζωής του πληθυσμού.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τον ασθενή που ήρθε στο Ιπποκράτειο με οξύ έμφραγμα από θρόμβωση του στεντ που του είχε τοποθετηθεί επειδή σταμάτησε τη φαρμακευτική του αγωγή για οικονομικούς λόγους.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της ανεργίας είναι εξίσου σοβαρές, αφού τελικά προκαλείται διάσπαση της κοινωνικής συνοχής, που μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνο κοινωνικό διχασμό.

Οι πολιτικές επιπτώσεις, όμως, ίσως είναι οι σοβαρότερες. Σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου πολιτικού σκηνικού στην πατρίδα μας. Αλληλοκατηγορίες, συκοφαντίες, ευτελισμός θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος όπως η Βουλή, αμφισβήτηση εξουσιών, καχυποψία, εμπάθεια... Και παρατηρείται το επικίνδυνο φαινόμενο η αυτονόητη και απαραίτητη αγκίστρωση των μικρών και μεγάλων πολιτικών σχηματισμών προς την κοινωνική βάση να κλυδωνίζεται. Και τελικά η δημοσκοπική αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου του Λαού να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σε αυτό το τοπίο η κυβέρνηση, έχοντας πάρει αντικειμενικά πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που ιστορικά τής αναλογεί για την πτώχευση και τα παρεπόμενά της, προσπαθεί.
Πρέπει να επιτύχει...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: