1.1.14

Στουρναρομίχλη...

Το 2013 μας αποχαιρετά όπως μας καλωσόρισε, μέσα σ’ ένα πυκνό τοξικό σύννεφο αιθαλομίχλης να σκεπάζει τον ουρανό των αστικών κέντρων της χώρας. Αυτό που παρατηρείται από τις αρχές Νοεμβρίου σε συνέχεια του περσινού χειμώνα είναι η...
οπτικά εμφανής επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως τις βραδινές ώρες. Η μυρωδιά καμένου ξύλου και η παραγωγή μεγάλης ποσότητας αιωρουμένων σωματιδίων είναι ενδεικτική της προέλευσής τους από τζάκια και ξυλόσομπες. Προφανώς η στροφή του κόσμου στα τζάκια για να ζεσταθεί, δεν είναι κάποιου είδους μόδα ούτε και προέρχεται από βίτσιο πολιτών που προτιμούν “ρομαντικά” δειλινά μπροστά στη θαλπωρή της φωτιάς στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η στροφή στα τζάκια και συνεπακόλουθα η αιθαλομίχλη, είναι σύμπτωμα της ενεργειακής φτώχειας που γνωρίζει έξαρση λόγω της κρίσης και της ακαταλληλότητας των ελληνικών σπιτιών να προσφέρουν οικονομική θέρμανση.

Έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια που η κοινωνία εισπνέει τα επικίνδυνα μικροσωματίδια της αιθαλομίχλης για να ασχοληθεί η κυβέρνηση με το ζήτημα και να ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έστω και καθυστερημένα, δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεν μπορούν γιατί δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ούτε το εύρος του προβλήματος ούτε την αιτία. Είναι επιεικώς απαράδεκτο, έως και ανήθικο σαν κράτος, να ζητάς από τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί τα τζάκια τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα, χωρίς να του εξασφαλίζεις εναλλακτικές λύσεις. Η δήλωση Στουρνάρα για τις θερμαινόμενες πισίνες είναι ενδεικτική. Η «Στουρναρομίχλη» που αφήνει σε φοροασυλία πισινάτους ενώ ταυτόχρονα τους επικαλείται για την ενεργειακή εξαθλίωση, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το τελικό στάδιο της χυδαιότητας και της υποκρισίας στη πολιτική ζωή της χώρας;

Πέρα από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που περιλαμβάνουν την τοξική βιοσυσσώρευση, τη μεταλλαξογένεση και την καρκινογένεση, οι αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων με ρυπογόνο οργανικό υλικό δυσχεραίνουν την αναπνευστική λειτουργία και δημιουργούν μεγάλη επιβάρυνση σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα άτομα με άσθμα, οι ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Φορολογία στα καυσόξυλα

Ναι, τους πέρασε και αυτή η ιδέα… Πόσο δίκιο είχε ο Αϊνστάιν όταν έλεγε ότι η βλακεία είναι αήτητη. Τυχόν υιοθέτηση προτάσεων για φορολογία στα καυσόξυλα δεν θα μείωνε την κατανάλωση, απλά θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη υλοτομία και χρήση τελείως ακατάλληλης προς καύση ξυλείας, πολλαπλασιάζοντας τις περιβαλλοντικές και τις υγειονομικές επιπτώσεις.

Για να ζεσταθούμε τον φετινό χειμώνα και να μην ξανακρυώσουμε ποτέ

Όσοι εξαντλούν την κριτική τους στη μείωση του ΕΦΚ δεν καταλαβαίνουν ότι και με μειωμένο ΕΦΚ τα νοικοκυριά δεν μπορούν να διαθέσουν το αιτούμενο ποσό χρημάτων για αγορά ικανοποιητικής ποσότητας πετρελαίου. Προτείνουν τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και ξεχνούν ότι μια συγκυριακή αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα δημιουργήσει μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα, επιβαρύνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδυνηρές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη. Μόνο η εξοικονόμηση και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλής εξάρτησης από άνθρακα θα δώσουν τέλος στην ενεργειακή φτώχεια. Η επέκταση των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων με χαμηλότοκα δάνεια, θα δώσει άμεση ώθηση στον κλάδο των κατασκευών και θα αποδώσει σημαντικά από τον χειμώνα του 2015. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών δεν έχει καλή µόνωση. Για δεκαετίες οι κυβερνήσεις απέφευγαν να θέσουν σωστές ενεργειακές προδιαγραφές στα κτίρια που έφτιαχναν οι τεχνικές εταιρίες (για να μην επιβαρυνθεί η “ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας”, δηλαδή ο κατασκευαστικός κλάδος), έστρωναν τον δρόμο για να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Λαθρεμπορία καυσίμων

Στην αγορά καυσίμων κυκλοφορούν τρία είδη πετρελαίου: κίνησης, θέρμανσης και ναυτιλιακό με διαφορά περιεκτικότητας σε θείο. Το ναυτιλιακό πετρέλαιο λόγω μη φορολόγησης των εφοπλιστών, έχει περίπου τιμή (0,35 euro/lt) εκείνης του πετρελαίου κίνησης (1,30 euro/lt) και του πετρελαίου θέρμανσης (1,30 euro/lt). Το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που καρπωνόταν τη διαφορά που είχε το πετρέλαιο κίνησης σε σχέση με το θέρμανσης, κάνει περίπου την ίδια δουλειά με το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο με ζημία για το ελληνικό δημόσιο δύο δις ευρώ (Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ). Ενώ η κυβέρνηση έχει την τεχνογνωσία για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία καυσίμων χρησιμοποιώντας μεθόδους που διεθνώς εφαρμόζονται και ελαχιστοποιούν τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα, κωλυσιεργεί και δεν παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις.

Λύση:

1. Να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.

2. Να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 Kwh το μήνα σε όλους όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Κόστος μέτρου περίπου 152 εκατ. ευρώ. H πρόταση του υπουργείου για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες της αιθαλομίχλης στερείται ρεαλισμού. Γνωρίζουν και στο υπουργείο αλλά και ο κάθε πολίτης, ότι το ρολόι της ΔΕΗ “γυρίζει” όσο καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια, όχι όμως σε ημερήσια βάση αλλά από μέτρηση σε μέτρηση (τετράμηνο)! Δεν υπάρχει δυνατότητα ημερήσιας μέτρησης άρα δεν υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν παροχής για τις μέρες της αιθαλομίχλης. Πρόκειται για γιγαντιαία επικοινωνιακή μπαρούφα.

Πού θα βρούμε τα λεφτά;

1. Να διακοπεί η επιδότηση των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο προς τους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος, ώστε να καλυφθούν δωρεάν όλα τα φτωχά νοικοκυριά, μέτρο που επιτρέπει και η ΕΕ.
2. Να μειωθεί ο Ενιαίος Φόρος Κατάνάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε ο καταναλωτής να το αγοράζει στα 90 λεπτά ανά λίτρο.

Για ποια λεφτά, ακριβώς, μιλάμε;

Τα έσοδα που χάθηκαν για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 εξαιτίας της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ήταν 237 εκατ. ευρώ.

Είναι επιλογή τους να κρυώνεις και ν’ ασφυκτιάς

Είναι δεδομένο ότι στην ατμόσφαιρα των ελληνικών αστικών κέντρων έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση, το μέγεθος της οποίας και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις δεν έχουν μελετηθεί και διερευνηθεί ξανά. Το κόστος αυτής της υποβάθμισης μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτό, όμως σε όρους επιβάρυνσης της υγείας των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Λύσεις υπάρχουν, η πολιτική βούληση απουσιάζει!...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: