1.1.14

Μπαράζ γερμανικών δημοσιευμάτων για την ελληνική προεδρία ...



 Μιλάνε πάλι για Grexit...
Mε αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο αυστριακός και κυρίως ο γερμανικός Τύπος εκφράζουν...
αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ρόλο, σπεύδοντας παράλληλα να δώσουν συνέχεια σε σενάρια περί Grexit αλλά και σε στερεότυπα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες, με αφορμή και την επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη.

«Kamilera Kalinichta» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitun» την Τρίτη, σχετικά με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα δίνεται έμφαση στη λιτή προεδρεία, καθώς όπως αναφέρεται «πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες», ενώ παράλληλα τονίζεται η αντίθεση ανάμεσα στα ελληνικά «επιτεύγματα του παρελθόντος» και την απουσία αυτοπεποίθησης στο παρόν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες 'ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια', όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους».

Με αφορμή την επίθεση στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθηνά διατυπώνεται η άποψη πως «οι πολέμιοι της ΕΕ στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών». Τέλος η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις στις αρνητικές για την κυβέρνηση πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Der Standard: Ευκαιρία για την Ελλάδα να ληφθεί ξανά στα σοβαρά

Λιγότερο «επιθετικές» είναι οι αναφορές της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, την Τρίτη. Σύμφωνα με το ένα εκ των δύο δημοσιευμάτων της για την Ελλάδα, η χώρα μας μέσα από την προεδρία της Ε.Ε έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται και πάλι σοβαρά υπόψη.

Και εδώ γίνεται αναφορά σε λιτή προεδρία καθώς και στις δηλώσεις εκπροσώπων της Ελλάδας ότι θα ασκήσουν την προεδρία με «σπαρτιατική» μορφή παραπέμποντας στην ιστορία της χώρας ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Επιπλέον η εφημερίδα, σε δεύτερο δημοσίευμά της την ίδια ημέρα, με τίτλο «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια» τονίζει ότι ορισμένοι στην Ευρώπη θεωρούν μια προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ άσκοπη, ωστόσο αυτή έχει να κάνει με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Bild: H υπερχρεωμένη και ανίκανη για μεταρρυθμίσεις Ελλάδα

Τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Bild φιλοξένησε στην ιστοσελίδα της online ψηφοφορία με το ερώτημα «Μπορούν οι Έλληνες να τα καταφέρουν με την προεδρία;»

«Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ και επίκεντρο της ευρωκρίσης, διασωθείσα από την χρεοκοπία με δάνεια δισεκατομμυρίων, για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και πρακτικά σε όλες τις στατιστικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας αφημένη πίσω από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη – ειδικά η Ελλάδα, θα ασκήσει από τον Ιανουάριο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο;», ανέφερε ο συντάκτης του άρθρου της Bild.

Στην ΕΕ σιωπούν για την Ελλάδα φοβούμενοι τους ευρωσκεπτικιστές

Η ίδια εφημερίδα ασχολήθηκε και την Τρίτη με το «ελληνικό πρόβλημα» με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία σημειώνοντας πως «η άσκησή της είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας».

Σε σχόλιο της επί των αναφορών Σόιμπλε, τονίζεται ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ωραιοποιεί την κατάσταση της Ελλάδας και ότι ο λόγος που όλοι σιωπούν δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλά με το φόβο της επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές. «Μετά από τις εκλογές είναι η ώρα να τελειώνουμε με τα αστεία. Αρκετά κράτησαν οι ωραιολογίες» υπογραμμίζεται.

Επιπλεόν υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες είναι καλοί μόνο στο να αναβάλλουν, να καθυστερούν και αυτό δεν αρέσει στους ευρωδιασώστες.

Στο ίδιο σχόλιο επανέρχεται το «Grexit», καθώς σύμφωνα με τον συντάκτη «η καταραμένη ευρωπαϊκή λογική» απαιτεί «να μην αφήσουμε καμία χώρα να αποτύχει, ακόμη και αν η χρεοκοπία είναι τόσο προφανής».

WSJ: Πιθανό Grexit to 2014

Με πολύ ευθύτερο τρόπο αναφέρθηκε στο σενάριο του «grexit» η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal τη Δευτέρα, οι αρθογράφοι της οποίας εκτιμούν πως ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει αποσοβηθεί όχι επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει, αλλά για το αντίθετο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: