1.12.13

Ομολογούν ότι μας κλέβουν!...



Με μια κυνική αποδοχή ότι το κράτος στην ουσία κλέβει εν γνώσει του τους πολίτες εδώ και χρόνια, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων δεν αλλάζουν, γιατί...
θα χαθούν δημόσια έσοδα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πιάναμε το στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα».

Η παραδοχή αυτή του κ. Θεοχάρη αποδεικνύει ότι το κράτος εν γνώσει του κλέβει τους πολίτες, σε όλες τις περιπτώσεις που φορολογούνται βάσει αντικειμενικών τιμών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι αυτές οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η ομολογία του κ. Θεοχάρη ότι το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τη στρέβλωση που υπάρχει στο θέμα των αντικειμενικών τιμών, αλλά δεν κάνει τίποτα για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν αναπροσαρμόστηκαν διότι θα πλήττονταν λαϊκές γειτονιές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, εκτίμηση που προφανώς δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος αποδεικνύουν ότι οι τιμές ζώνης παραμένουν αμετάβλητες την τελευταία εξαετία. Ωστόσο, οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 31% και συγκεκριμένα κατά 33% στην Αθήνα, κατά 37,5% στη Θεσσαλονίκη, κατά 28% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις.

Με λίγα λόγια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, το υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων πάνω σε τιμές που δεν υπάρχουν στην αγορά. Το γεγονός αυτό κάνει άδικο οποιοδήποτε φόρο επιβάλλεται πάνω στα ακίνητα βάσει αντικειμενικών τιμών. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, εφ' όσον βέβαια δεν υπάρξουν εκπλήξεις. Ακόμα και το νέο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, στηρίζεται πάνω στις στρεβλές αντικειμενικές τιμές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει συντελεστές φορολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρους δύο και τρεις φορές υψηλότερους από αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν κανονικά.

* Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Παρασκευή και ενός οικοπέδου στον Χολαργό 500 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει φόρους για περιουσία αντικειμενικής αξίας 830.000 ευρώ. Ωστόσο, η εμπορική αξία και του διαμερίσματος αλλά και του οικοπέδου αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερη.

Η αδικία αυτή, μάλιστα, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμα, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τόσο από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές τιμές, οι οποίες προβλεπόταν με βάση το Μνημόνιο ότι θα γίνουν το 2012, αναβάλλεται για το 2016.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: