1.12.13

Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ Βρετανών και υπόλοιπων Ευρωπαίων...



Το ευρωπαϊκό όραμα των Βρετανών ξεφτίζει, ενώ χώρες της Ε.Ε. εκτιμούν ολοένα και περισσότερο ότι η Βρετανία δεν αποφέρει μεγάλα οφέλη στα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη, σύμφωνα με...
δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία.
Η έρευνα του ινστιτούτου Opinium για λογαριασμό του περιοδικού Observer δείχνει ότι το 26% των Βρετανών πιστεύει ότι η Ε.Ε/ είναι «καλή», έναντι του 62% των Πολωνών, του 55% των Γερμανών και του 36% των Γάλλων.

Ωστόσο, μόνο το 9% των Γερμανών, το 15% των Γάλλων και το 33% των Πολωνών πιστεύει ότι η Βρετανία είναι μια «θετική δύναμη» στην ΕΕ.

Στη Γερμανία, το 44% των ερωτηθέντων αντιτάσσεται στην πρόταση η Βρετανία να χαίρει συγκεκριμένων όρων σύνδεσης με την Ε.Ε, έναντι ποσοστού 16% που συμφωνεί με την πρόταση αυτή. Στη Γαλλία αντίθετο είναι το 36% και στην Πολωνία το 38%.

Μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ανησυχία μόνο στο 24% των Γάλλων και το 36% των Γερμανών, όμως το 51% των Πολωνών εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την Ε.Ε.

Το 64% των Βρετανών πιστεύει ότι η Ε.Ε. έχει αρνητικές συνέπειες στη μετανάστευση, έναντι του 59% των Γάλλων, του 42% των Γερμανών και μόνο του 20% των Πολωνών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερα από 2.000 άτομα στη Βρετανία και σε περισσότερα από 1.000 σε κάθε μία από τις υπόλοιπες χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία).

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει δημοψήφισμα για τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. πριν το τέλος του 2017, αν επανεκλεγεί το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: