1.11.13

«Πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου» χρεώνει στον Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ...

«Πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου» χρεώνει στον Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ

 Για «πλήρη εξευτελισμό, απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την άρνησή του να απαντά στη Βουλή στην «ώρα του πρωθυπουργού», ενω παραθέτει  στατιστικά στοιχεία για...
όλους τους πρωθυπουργούς, από την καθιέρωση του θεσμού μέχρι σήμερα, από τα οποία προκύπτει ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ- «το μηδέν του κοινοβουλευτισμού», όπως αναφέρει στο σημείωμά της η αξιωματική αντιπολίτευση και επισημαίνει:

Ο θεσμός της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1990. Καταργήθηκε το 1993 και επανήλθε το 1996.

Ο Κώστας Σημίτης προσήλθε 49 φορές να απαντήσει την πρώτη τετραετία που ήταν πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας προσήλθε 22 φορές.

Ο Κώστας Καραμανλής προσήλθε δύο φορές να απαντήσει την πρώτη τετραετία και 19 φορές τη δεύτερη περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

O Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε 17 φορές την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος, πρωθυπουργός για μόλις τρεις μήνες, προσήλθε τρεις φορές να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον πρωθυπουργό δεν προσέρχονται στο κοινοβούλιο και όσοι υποτίθεται μπορούν να απαντήσουν αντ' αυτού.

Στις 13 επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συζήτηση μόλις στις πέντε. Και την ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθούν όλοι οι υπουργοί στις επίκαιρες ερωτήσεις.

Το 50% δεν γίνονται, υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει στο σημείωμά της:

«Αυτή είναι η δημοκρατία του μνημονίου, αυτή είναι η δημοκρατία του κ. Σαμαρά. Ο πλήρης εξευτελισμός, η απαξίωση του κοινοβουλίου και των θεσμών. Είναι τέτοιος ο πανικός και ο φόβος τους, που δεν μπορούν ούτε να σταθούν μπροστά στον δημόσιο διάλογο και την αντιπαράθεση. Προτιμούν να κρύβονται και να φυγομαχούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: