1.11.13

Από τη «Λάμψη» στην «Ανάκαμψη»...



 "Κάθε μέρα στις 7.00 μ.μ. για 14 χρόνια βλέπαμε την εισαγγελέα Βίρνα Δράκου να ταΐζει τα περιστέρια στο Σύνταγμα. 
Τώρα τα περιστέρια στο ίδιο μέρος ταΐζουν τους ανθρώπους"...
Ο Νίκος Φώσκολος έφυγε σε ηλικία 88 ετών, άφησε όμως στο πόδι του άξιους διάδοχους, καλύτερους και πιο ευφάνταστους, ενώ ό,τι έγραψε βλέπουμε να γίνεται και σήμερα.
Η σαπουνόπερα όμως τώρα δεν επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αλλά σαν...
δράμα.



Το κορυφαίο σίριαλ που έγραψε και σκηνοθέτησε, η «Λάμψη», κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια, αριθμός που αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα Μνημόνια.



Τότε καθιερώθηκε ο όρος «Φωσκολιάδα» που χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα σαν «Χρυσαυγιάδα», «Συριζιάδα» και βλέπουμε ακόμα τι θα προκύψει.



Κάθε μέρα στις 7.00 μ.μ. για 14 χρόνια βλέπαμε την εισαγγελέα Βίρνα Δράκου να ταΐζει τα περιστέρια στο Σύνταγμα. Τώρα τα περιστέρια στο ίδιο μέρος ταΐζουν τους ανθρώπους.



Στις 7.00 τώρα βλέπουμε τούρκικο. Βεβαίως δεν έπεσε σε αυτό το επίπεδο ποτέ ο Ν. Φώσκολος.



Ο Χρήστος Πολίτης είναι αυτός που έδωσε σάρκα και οστά στον Γιάγκο Δράκο, το αφεντικό της «Τζάιαντ». Τα δισεκατομμύρια που ακούγαμε δεν τα πιστεύαμε και λυνόμασταν στα γέλια. Και μιλούσαμε για δραχμές. Τώρα ακούμε για δισεκατομμύρια ευρώ και δεν μας κάνει καμιά εντύπωση.



Δύο χρόνια μετά, στις 26 Νοέμβριου του 1993, ένα δεύτερο καθημερινό σίριαλ έκανε πρεμιέρα. Ηταν η σαπουνόπερα «Καλημέρα ζωή». Βέβαια τώρα δεν μπορεί να γυριστεί σίριαλ με τέτοιο τίτλο, ταιριάζει όμως απόλυτα για την εποχή το «Καληνύχτα ζωή».



Πρωταγωνιστής στο «Καλημέρα ζωή» ο ταξίαρχος Θεοχάρης, τον οποίο υποδυόταν ο Γιώργος Βασιλείου, που μπήκε μάλιστα στη Βουλή. Στο «Καληνύχτα ζωή» πρωταγωνιστεί ο Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Εσόδων, που φιλοδοξεί επίσης να μπει στη Βουλή (μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάται).



Το τέλος της Φωσκολιάδας ήρθε όταν το Mega έριξε το 2004 την καθημερινή σειρά «Βέρα στο δεξί» της Ελενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση. Τώρα έχουμε το «Βέρα με τη Δεξιά» με πρωταγωνιστές Σαμαρά – Βενιζέλο.



Η «Λάμψη» είχε 150.000 σελίδες διαλόγων. Λιγότερες όμως σελίδες από τις ανακοινώσεις Κεδίκογλου – Σκουρλέτη.



Μεγαλειώδη ήταν και τα σκηνικά, τα οποία δημιουργούσαν την εντύπωση πως αν τα φυσούσες θα έπεφταν. Κάτι σαν την Ελλάδα σήμερα.



Ο Αλέξης (Κώστας Σπυρόπουλος) ήταν ψυχολόγος και είχε υπό την εποπτεία του το νόθο καθυστερημένο παιδί του Γιάγκου, τη Σελήνη (Ελενα Κούρκουλα), που κρατούσε πάντα ένα αρκουδάκι. Τους ρόλους αυτούς τούς παίζουν άνετα σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και η Μισέλ Ασημακοπούλου.



Η Σελήνη βέβαια παίζεται και με την τρόικα που της λέει «Σελήνη πάμε στο πατάρι να σου ρίξω ένα Μνημόνιο;».



Η Σελήνη απαντά ρωτώντας: «Τι είναι πατάρι;»



Τότε παιζόταν η «Λάμψη». Τώρα παίζεται η «Κάμψη», αλλά ο Σαμαράς ονομάζει το σίριαλ «Ανάκαμψη».

Λάκης Μπέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: