1.11.13

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ...

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ
Σε ηλικία 84 ετών πέθανε την Πέμπτη ο γάλλος συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ που έγινε παγκοσμίως γνωστός από την περιπετειώδη σειρά κατασκοπευτικών περιπετειών S.A.S. με ήρωα τον αυστριακό πρίγκιπα και πράκτορα της CIA Μάλκο Λίνγκε.

Δεν πρόλαβε δυστυχώς την...
έκδοση του 200ου κατά σειρά βιβλίου του. Ο γεννημένος στο Παρίσι (1929) συγγραφέας για περίπου μισό αιώνα εξέδιδε τέσσερα με πέντε βιβλία τον χρόνο.

Είχε και στην Ελλάδα φανατικούς φίλους. Τα βιβλία του κυκλοφόρησαν στο πρόσφατο παρελθόν ως προσφορά στους αναγνώστες του «Βήματος».

Ο θάνατός του που προκλήθηκε «από τις επιπλοκές μιας ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε χρόνια» έγινε γνωστός από τον δικηγόρο του Ερίκ Μορέν μέσω του Twitter.Ο ίδιος διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανακοίνωση της δυσάρεστης είδησης με τον συγκεκριμένο τρόπο ήταν επιθυμία του ιδίου του συγγραφέα.

Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ, τον οποίο διάβαζαν και πολλοί Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας, αντλούσε το υλικό του από μυστικές υπηρεσίες και διπλωμάτες ανά τον κόσμο προκειμένου να γράψει τις καταιγιστικές pulp-fiction ιστορίες του χωρίς να φοβάται τη ρευστότητα της επικαιρότητας.

Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που «προέβλεψε» γεγονότα και εξελίξεις με τα μυθιστορήματά του. Η σειρά S.A.S. έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται – μαζί με την αντίστοιχη του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ – μια από τις πλέον πετυχημένες στην ιστορία.

Ο ίδιος ήξερε, ομολογουμένως, πολλά. To 1964 άφησε τη δημοσιογραφία και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πολιτικά θρίλερ.

Το 1980, επί παραδείγματι, έγραψε ένα βιβλίο για τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ από ένοπλους ισλαμιστές – το 1981 ο αιγύπτιος πρόεδρος πράγματι δολοφονήθηκε.Τον Ιούνιο του 2012 εξέδωσε ένα ακόμη πόνημα για τον Εμφύλιο Πόλεμο της Συρίας όπου προφανώς εμφανίζεται ως βασικός χαρακτήρας ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λογοτέχνη» είπε στους New York Times τον Ιανουάριο του 2013. «Αφηγούμαι ιστορίες. Γράφω παραμύθια για ενήλικους. Και προσπαθώ θα να βάλω λίγη ουσία μέσα σε αυτά» υπογράμμισε.


BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: