1.10.13

Έρευνα για τις «φουσκωμένες» τιμές σε βασικά είδη...

Έρευνα για τις «φουσκωμένες» τιμές σε βασικά είδη
Νέο κύκλο ερευνών ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διαμόρφωση των τιμών βασικών καταναλωτικών ειδών.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Επιτροπής που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στα μέσα Σεπτεμβρίου, «με αφορμή τη...
διαφορά τιμών μεταξύ Ελλάδας και λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και την ακαμψία των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών και συνεκτιμώντας τα παράπονα των καταναλωτών που δέχεται σε καθημερινή βάση, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, έλαβε ομόφωνα απόφαση και ξεκίνησε νέα έρευνα στον κλάδο παραγωγής, διανομής και εμπορίας βασικών καταναλωτικών ειδών».

Όπως εξηγεί η Επιτροπή, στόχος της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ανάλυση της σχέσης των τιμών κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής, διανομής και εμπορίας, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ως προς την ύπαρξη και τον εντοπισμό περιορισμών ή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών.

Το έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καταγγέλλουν «σκάνδαλο με τις διαφορές λιανικής τιμής προϊόντων, που διατίθενται στην Ελλάδα από γερμανικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες». Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρονται σε συγκεκριμένα προϊόντα του πολυκαταστήματος MEDIA MARKT αλλά και του ΙΚΕΑ τα οποία παραθέτουν με ακρίβεια και μαζί και τις τιμές πώλησης τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βάσει των στοιχείων που επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν καταναλωτικά προϊόντα που η διαφορά τιμής φθάνει το 65%.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο έγγραφό της αναφέρεται και στο φαινόμενο της ακαμψίας τιμών και επικαλείται μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία, «τα αποτελέσματα των εμπειρικών μελετών καταλήγουν ότι οι τιμές προσαρμόζονται στη μείωση μισθών με καθυστέρηση 5 τριμήνων».

Για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, σε έγγραφη απάντησή του προς τους βουλευτές αναφέρει ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4110/2013, οι αρμοδιότητες του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταβιβάζονται εξ΄ ολοκλήρου στο υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς θα εξακολουθεί να επιτελεί αδιάκοπα το έργο της μέχρι την ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Όπως ωστόσο σπεύδει να επισημάνει ο κ. Σκορδάς, «ο έλεγχος της τεκμηρίωσης της ενδοομιλικής τιμολόγησης, αφορά στην ανάλυση της λειτουργίας και της ανάληψης κινδύνου από την πλευρά ενός ομίλου, καθώς και τη μελέτη ενός συνόλου οικονομικών συμπεριφορών από οικονομικής και φορολογικής απόψεως και δεν περιορίζεται στην καταγραφή και σύγκριση τιμών αγοράς. Επομένως, η κάθε προσπάθεια συσχετισμού των ενδοομιλικών συναλλαγών με τη διαμόρφωση των τελικών τιμών λιανικής καταναλωτικών προϊόντων δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το επίπεδο τιμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: