1.9.13

FT: Έρχονται δραματικές αλλαγές στις αγορές ...




Νεύρα από ατσάλι θα χρειαστούν οι επενδυτές το Σεπτέμβριο, καθώς αναμένονται ριζικές αλλαγές στις ισορροπίες των διεθνών κεφαλαιακών αγορών, επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, το...
δημοσίευμα αναφέρει:

Πολλοί επενδυτές απόλαυσαν ένα διάλειμμα ξεκούρασης τον Αύγουστο. Δεν συνέβη το ίδιο στις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ –όπως είναι εμφανές αν κοιτάξει κάποιος τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των ενεργητικών που εκδηλώθηκαν και αναλογιστεί ότι σε μεγάλο βαθμό ήταν το αποτέλεσμα της απουσίας επενδυτών και χρηματιστών.

Στις ρηχές αγορές με χαμηλή ρευστότητα οι τιμές εμφανίζουν εύκολα μεγάλες διακυμάνσεις και, εξαιτίας αυτού, η μεταβλητότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο εκτινάχθηκε στα υψηλά που είχαν εκδηλωθεί τον Ιούνιο.

Όταν περάσει και η αργία της Δευτέρας για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας στη Νέα Υόρκη, οι επενδυτές και οι χρηματιστές θα ξαναμπούν «με τα μπούνια» στις αγορές αλλά καθώς θα κυλάει ο Σεπτέμβριο, η αγωνία θα κλιμακώνεται κάθε ημέρα περισσότερο.

Γιατί ο Σεπτέμβριος θα αποδειχθεί ένας εξαιρετικά κρισιμος μήνας για τις αγορές, καθώς μετά από πολλούς μήνες συζήτησης που έχουν ταλανίσει τις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ, οι επενδυτές θα ανακαλύψουν όλη την αλήθεια για το πόσο γρήγορα θα αρχίσει η Federal Reserve να αποκλιμακώνει τις μηνιαίες αγορές ομολογων 85 δισ. δολ.

Αυτή η απόφαση της Fed κυριαρχεί όλων των άλλων εξελίξεων για τις διεθνείς αγορές, είτε είναι σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις, είτε στρατιωτικές κινήσεις στην Συρία, είτε μια ακόμη μάχη στην Ουάσιγκτον για το χρέος είτε η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.

Το ζήτημα της αποκλιμάκωσης των αγορών ομολόγων που έκανε η Fed για να παρέχει ρευστότητα στις αγορές, χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά της έντασης που έχει χαρακτηρίσει τις αμερικανικές αγορές όλο το καλοκαίρι κι έχει ήδη κατατρομάξει μια σειρά αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλα ελλείμματα συναλλαγών.

Η αρχή του τέλους της «ποσοτικής χαλάρωσης» QE έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, καθώς τα πέντε τελευταία χρόνια όλες οι κεντρικές τράπεζες υπό την ηγεσία της Fed, ενθαρρύνουν ενεργά τους επενδυτές να τοποθετούνται σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Καθώς το QE πίεσε τα επιτόκια και, ακόμη σημαντικότερο, την μεταβλητότητα στις τιμές, οι επενδυτές απρόθυμα «υπάκουσαν» και στράφηκαν σε ριψοκίνδυνα ενεργητικά.

Τώρα που η Fed σκέφτεται να πάρει πίσω κομμάτια από αυτή την στήριξη, η καλοκαιρινή αναταραχή ίσως είναι μια πρόγευση για όσα θα επέλθουν, με την μορφή των υψηλότερων επιτοκίων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα και της μεταβλητότητας στις αγορές.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι η αποκλιμάκωση της Fed καθρεφτίζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη άνοδο στα μακροπρόθεσμα Treasury.

Καθώς η Fed τονίζει ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια overnight, η αγορά ομολόγων πιστεύει ότι υπάρχει ένα όριο στην άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, και γι' αυτό και πολλοί θεωρούν ότι το 3% για το 10ετές yield χαρακτηρίζει την οροφή για αυτό το βασικό επιτόκιο.

Μέχρι να πραγματοποιήσει η Fed την συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, υπάρχει όμως κίνδυνος τα επιτόκια να πλησιάσουν και να ξεπεράσουν το 3% ειδικά εάν τα στοιχεία για την ανεργία Αυγούστου αποδειχθούν καλύτερα των εκτιμήσεων και η Fed μειώσει το QE κατά 25 δισ. δολ. και όχι 15 δισ. δολ. που περιμένουν οι αγορές.

Τότε, τα χρηματιστήρια θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω εσωτερικές τριβές, καθώς οι κλάδοι που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια θα μείνουν ενώ εκείνοι που επηρεάζονται από την πραγματική οικονομία θα βρουν στήριξη. Όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση από την Fed, οι «ταύροι» πιστεύουν ότι το λιγότερο QE θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία και θα φέρουν άνοδο στο χρηματιστήριο.

Οπωσδήποτε οι αναλυτές της Wall Street παραμένουν «ταύροι» στις μετοχές και πολλοί στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο S&P θα επιστρέψει στις 1.700 μονάδες και θα κλείσει την χρονιά σε επίπεδο ρεκόρ.

Όμως ο αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές τον Σεπτέμβριο είναι ότι, αν η Fed το πάρει απόφαση και μειώσει το QE, οι επενδυτές ίσως αποφασίσουν ότι η μακρά περίοδος χαμηλής μεταβλητότητας τελείωσε και ήρθε η ώρα να εξέλθουν από τα ομόλογα και τις μετοχές.

Για τους επενδυτές, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι το διάλειμμα που έκαναν τον Αύγουστο ήταν σοφή κίνηση, καθώς θα χρειαστούν πολύ κουράγιο για να πλοηγήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο περιβάλλον μεταβλητότητας που θα έλθει στις ερχόμενες εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: