1.8.13

Το απόγεμα κρίνεται η καταδική ή μη του Μπερλουσκόνι...

Οι ανώτατοι δικαστές συνεδριάζουν για να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η απόφασή τους αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα.

Οι δημοσιογράφοι θα ...
εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση θα δημοσιοποιηθεί μετά την συγκεκριμένη ώρα.

Το εφετείο του Μιλάνου έχει καταδικάσει τον Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση (τα τρία παραγράφονται) και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για την φορολογική απάτη κατά την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντόνιο Μούρα ζήτησε χθες να μειωθεί η διάρκεια της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από πέντε σε τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, όμως, αν ο Καβαλιέρε καταδικασθεί σε φυλάκιση τριών χρόνων ή βαρύτερη, ούτως ή άλλως πρέπει να εγκαταλείψει προσωρινά τουλάχιστον την ενεργό πολιτική.

Ο Άρειος Πάγος έχει στην διάθεσή του μια σειρά εναλλακτικών αποφάσεων. Θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου, να την ακυρώσει πλήρως, να ζητήσει την εκ νέου διεξαγωγή της δίκης, ή να μειώσει την ποινή.

Εάν ο Μπερλουσκόνι καταδικαστεί έως και σε 3 χρόνια φυλάκιση η ποινή παραγράφεται αυτόματα και εξ ολοκλήρου.

Σε περίπτωση επικύρωσης της καταδικαστικής απόφασης πάντως, για εκπέσει ο Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή, θα απαιτηθούν δυο ψηφοφορίες, μια στην αρμόδια επιτροπή και μια στην ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας.

Σχολιαστές τονίζουν ότι «μπορεί, τελικά, να επιλεγεί μια μέση λύση, που να επικυρώνει την καταδίκη του μεγιστάνα του Τύπου πρώην πρωθυπουργού αλλά να μην του στερεί τα πολιτικά του δικαιώματα, ώστε να μην κινδυνεύσει και η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ενρίκο Λέτα».

Το τηλεοπτικό δίκτυο La7 μετέδωσε χαρακτηριστικά ότι το πολιτικό αντάλλαγμα για την τυχόν παραμονή του Μπερλουσκόνι εντός πολιτικής σκηνής θα μπορούσε να είναι η άμεση ψήφιση, με την σύμφωνη γνώμη κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, ενός νέου εκλογικού νόμου.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. . . ελπίζουμε να μην επηρεαστούν οι ανώτατοι δικαστές από το κλίμα σε βάρος του Μπερλουσκόνι που συνεχίζει να καλλιεργεί μέρος των Ιταλών», δήλωσε η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του μεγιστάνα του Τύπου και πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαδηλώσεις υποστηρικτών, αλλά και πολέμιων του Μπερλουσκόνι.

Η πρόσβαση στην οδό που οδηγεί στην κατοικία του, το μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι της Ρώμης, έχει κλείσει από αργά χθες βράδυ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: