1.7.13

Λιώνουν ακόμη και παπούτσια από τον καύσωνα στις ΗΠΑ...

Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό αυτού που η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αποκαλεί τη «θερμότερη μέρα που καταγράφηκε στη Γη παγκοσμίως», οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ψήνονται κάτω από θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου.
Ο κάτοικος της...
Κοιλάδας του Θανάτου, Μάικ Γουντι, λέει ότι είναι συνηθισμένος στον καύσωνα. Ομως, όταν οι σόλες των αθλητικών του παπουτσιών άρχισαν να λιώνουν, τότε άρχισε να προσέχει...

«Η θερμοκρασία του εδάφους εδώ μπορεί να πλησιάσει τους 100 βαθμούς, έτσι μπορείς να πεις ότι τα παπούτσια σου βράζουν πολύ καλά... », είπε ο Γουντ, ο ποίος αψήφησε τους 53 βαθμούς Κελσίου και βγήκε για τρέξιμο το Σαββατοκύριακο στην καυτή Κοιλάδα.

Ηταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το απόγευμα της Κυριακής. Η ίδια θερμοκρασία καταγράφηκε και το Σάββατο σύμφωνα με το μετεωρολόγο Νταν Μπερκ.

Στο Λας Βέγκας ο υδράργυρος άγγιξε τους 117 βαθμούς Φαρενάιτ (47 βαθμοί Κελσίου) την Κυριακή, θερμοκρασία ρερκόρ για την πόλη. Το κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένεται να «ψήσει» τις νοτιοδυτικές Πολιτείες μέσα στην εβδομάδα.

Αξιωματούχοι στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών σε όλη την περιοχή αναφέρουν ότι αν υπάρχει μία χρονική στιγμή για να ανησυχήσουν, είναι αυτή. Ο λόγος δεν είναι μόνο η ανυπόφορη ζέστη που πλήττει την περιοχή: είναι το γεγονός ότι αναμένεται να «εγκατασταθεί» και ενδεχομένως να επιδεινωθεί τις επόμενες λίγες ημέρες.

Λόγω της ζέστης, οι Αμερικανικές Αερογραμμές ακύρωσαν 18 πτήσεις το Σάββατο.

Ενας νεκρός από τον καύσωνα
Η ζέστη πιθανότατα ήταν η αιτια θανάτου ενός ηλικιωμένου άνδρα στο Λας Βέγκας, ο οποίος βρέθηκε από διασώστες νεκρός στο σπίτι του που δεν είχε κλιματισμό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής του Λας Βέκγας.

Εχασε τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο και ίσως οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στο θάνατό του, αν και ακόμη δεν έχει βγει το ιατροδικαστικό πόρισμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διασώστες τόνισαν ακόμη ότι το Σάββατο δέχτηκαν δύο κλήσεις για «πολύ σοβαρά περιστατικά συνδεόμενα με τη ζέστη», παρά το γεγονός ότι τα θύματα είχαν κλιματισμό στο σπίτι ή το αυτοκίνητο, όπως σημείωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λας Βέγκας στο Twitter.

Προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Συνεχείς προειδοποιήσεις για τη ζέστη απευθύνει Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ για μεγάλα τμήματα της Καλιφόρνια, της Νεβάδα και της Αριζόνα, καθώς και συμβουλές για τον καύσωνα για άλλα τμήματα της Νεβάδα. Πολλές από αυτές τις προειδοποιήσεις θα ισχύσουν έως το βράδυ της Τρίτης.

Από την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση λίγων βαθμών, κινούμενες πιο κοντά στις κανονικές για την εποχή. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες μέσα στο σαββατοκύριακο ήταν ανάλογες του κύματος καύσωνα που έπληξε την περιοχή του Λας Βέγκας το 2005, στοιχίζοντας τη ζωή 17 ανρθώπων.

Το κύμα ζέστης αυτό έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την 100ή επέτειο αυτού που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ονομάζει «υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη», το οποίο ήταν στις 10 Ιουλίου 1913 στην Κοιλάδα του Θανάτου.

Η Κοιλάδα είναι μία από τις πιο ζεστές περιοχές του κόσμου, λόγο της μορφολογίας και του βάθους της. Εχει ένα από τα πιο χαμηλά υψόμετρα και είναι μία από τις πιο άνυδρες περιοχές της Βόρειας Αμερικής...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: