Η...
τελετή πραγματοποιήθηκε σε υλοποίηση της υπ. αριθμ. 14-320 της 5ης/6/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, σε συνδιοργάνωση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Κερκύρας.
tentes2
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, το παρών έδωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Αντώνιος Αργυρός, εκπροσωπώντας το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η βουλευτής Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Άνθης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας Ιωάννης – Ανδρέας Ρίγγας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Σπύρος Μουζακίτης, οι πρώην Δήμαρχοι Κερκυραίων Ιωάννης Κούρκουλος, Χρύσανθος Σαρλής και Σωτήρης Μικάλεφ, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Χαρίκλεια Νταϊρούση, η τοπική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Βραδής, και εκπρόσωποι του δικαστικού και νομικού κόσμου.
«Η Κέρκυρα τιμά σήμερα ένα άξιο τέκνο της, για τον οποίο νιώθουμε υπερήφανοι» δήλωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Ιωάννης Τρεπεκλής, αναφερόμενος στην μεγάλη προσφορά του κ. Τέντε στον τομέα της δικαιοσύνης. «Με την πορεία του δείχνει τον ανεξάρτητο ρόλο που πρέπει να έχει η δικαιοσύνη, σε μια δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα. Η επιβράβευση ήρθε πρόσφατα με την τοποθέτηση του στην θέση του Εθνικού Συντονιστή, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θέση που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο που ο λαός υποφέρει από την πιο σοβαρή κρίση της μεταπολιτευτικής περιόδου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το κλίμα της γενικής αμφισβήτησης που διαχέει όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και αγγίζει ακόμα και τον χώρο της δικαιοσύνης, μπορεί να ανατραπεί από δικαστικούς λειτουργούς του διαμετρήματος του Ιωάννη Τέντε.
tentes3
Ως έναν από τους πιο ολοκληρωμένους δικαστικούς λειτουργούς που έχει γνωρίσει χαρακτήρισε τον Ιωάννη Τέντε, ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στη δική του ομιλία. «Ο Ιωάννης Τέντες κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του να συνδυάσει ιδιότητες που κατ’ αρχήν φαίνονται αντιφατικές: επιείκεια αλλά και δυναμισμό, ευγένεια αλλά και αυστηρότητα, νομική αρτιότητα αλλά και πραγματισμό, σύνθεση απόψεων αλλά και θάρρος γνώμης και αποφασιστικότητα» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Οι διοικούντες τη Δικαιοσύνη πρέπει να φροντίζουν να κινούνται εντός των πλαισίων που θέτει το Σύνταγμα και οι Νόμοι και να μην διολισθαίνουν, ανεξαρτήτως προθέσεων, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας διότι στην περίπτωση αυτή όχι μόνο παρανομούν αλλά και πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης. Και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που τιμάμε σήμερα, κατόρθωσε όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα».
tentes4
Ο κ. Πικραμμένος, αναφέρθηκε στην περίοδο που ως Πρόεδρος του ΣτΕ συνεργάστηκε με τον κ. Τέντε: «Ποτέ η συνεργασία στην κορυφή της Δικαιοσύνης δεν ήταν στενότερη», αλλά και στην περίοδο της Πρωθυπουργίας του: «Εκείνο που θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω είναι η ασφάλεια που ένοιωθα από το γεγονός ότι ο Γιάννης Τέντες ήταν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το σύντομο διάστημα που άσκησα τα καθήκοντά του Πρωθυπουργού. Ένοιωθα ότι είχα δίπλα μου έναν άριστο νομικό, φίλο και σύμμαχο στα δύσκολα».
Ποιητικός στο λόγο του ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Αντώνιος Αργυρός, χαρακτήρισε τον κ. Τέντε «άριστο δικαστή» και υπενθυμίζοντας ότι και ο πατέρας του υπηρέτησε το χώρο της δικαιοσύνης, χρησιμοποίησε τους στίχους του Κ. Παλαμά για να καταδείξει την περηφάνια που αισθάνονται όλοι για την πορεία του: «Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις. Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα…». Ο κ. Αργυρός μάλιστα τίμησε τον κ. Τέντε με το Μετάλλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
«Η σημερινή τελετή που πραγματοποιεί ο Δήμος Κέρκυρας έχει ιδιαίτερα συμβολική και σημειολογική αξία, στην εποχή μας που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε παρακμή» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Βραδής, προσθέτοντας ότι δίνεται το παράδειγμα στο λαό για διαφάνεια, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας την δικαστική αξιοπρέπεια και την προσήλωση στο καθήκον του Εισαγγελέα Ι. Τέντε, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Άνθης, υπογραμμίζοντας τις υψηλές προσδοκίες που έχει ο λαός από τα νέα καθήκοντα που ανέλαβε ο κ. Τέντες.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Ιωάννης Τέντες αναφέρθηκε στην πορεία του στο χώρο της δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «συνεχή και βασανιστική αγωνία για την εξεύρεση του δικαίου, γιατί το δίκαιο και η αλήθεια συνεχώς διαφεύγουν», για την προσπάθεια του δικαστή να καταλήξει σε απόφαση χωρίς αμφιβολίες και για «την γαλήνη που φέρνει η ολοκλήρωση της προσπάθειας».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κέρκυρας για την τιμή να του απονεμηθεί «ο δύσκολος έπαινος του Δήμου, ανώτερος από κάθε υλικό αγαθό», τον πρώην Πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο «που ταξίδεψε από μακριά για να τον τιμήσει με την παρουσία του και τα καλά του λόγια», την βουλευτή Α. Γκερέκου για «τη θέρμη των λόγων της» και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την ανώτατη τιμή της απονομής του Μεταλλίου.

matrix24.gr