30.7.13

Βρετανία: 99 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου είχαν ζητήσει άσυλο ή υπηκοότητα...


Τα πρόσωπα αυτά κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Ρουάντα, τη Σερβία και τη Σρι Λάνκα...

Συνολικά 99 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου διέμεναν στη...

Βρετανία από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία επικαλέστηκε το BBC.

Τα πρόσωπα αυτά κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Ρουάντα, τη Σερβία και τη Σρι Λάνκα.

Από τον Ιανουάριο του 2012 και για διάστημα 15 μηνών οι υπηρεσίες του υπουργείου εξέτασαν τις περιπτώσεις 800 ανθρώπων που θεωρούνταν ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα, να πάρουν τη βρετανική υπηκοότητα ή απλώς να ανανεώσουν τη βίζα τους για να παραμείνουν στη Βρετανία. Για 99 από αυτούς το υπουργείο έκανε «δυσμενείς αναφορές».

Οι τρεις από τους 99 υπόπτους απελάθηκαν πέρσι. Σε 20 οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν άσυλο και σε άλλους 46 να δώσουν την υπηκοότητα, όμως πιθανότατα όλοι τους παρέμειναν στη χώρα, σύμφωνα πάντα με το BBC. Είναι άγνωστο τι απέγιναν οι υπόλοιποι.

Το υπουργείο τόνισε ότι είναι αποφασισμένο να δράσει ώστε η Βρετανία να μην εξελιχθεί σε «καταφύγιο για εγκληματίες πολέμου». «Όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα αυτού του είδους πρέπει να δικάζονται στη χώρα τους και εμείς εργαζόμαστε ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους για να δικαστούν» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τον περασμένο Μάιο πέντε άτομα από τη Ρουάντα- ύποπτοι για γενοκτονία σε βάρος των Τούτσι το 1994 συνελήφθησαν στη Βρετανία. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και οι δύο από αυτούς στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι. Το 2009 δικαστήριο του Λονδίνου είχε μπλοκάρει την απέλαση των τεσσάρων από τους πέντε υπόπτους με το σκεπτικό ότι στη χώρα τους μπορεί να μην είχαν μια δίκαιη δίκη.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: