7.6.13

Ποιο success story;...



Βαθύτερη ύφεση, λέει η ΕΛΣΤΑΤ...

Να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση αλλά και το «success story» που «φοριέται» πολύ τον τελευταίο καιρό, έρχονται τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το α΄ τρίμηνο του 2013.

Συγκεκριμένα, το...
ΔΝΤ υπολόγιζε τη μείωση του ΑΕΠ στο 5,5% του ΑΕΠ και τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ήταν διαθέσιμα την τοποθετούσαν στο 5,3%, αυτό που καταγράφουν όμως τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τοποθετούν την ύφεση υψηλότερα, δηλαδή στο 5,6% του ΑΕΠ.

Αιτία είναι η χρησιμοποίηση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Αυτά δείχνουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη της αρχικά εκτιμώμενης μείωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα:

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.

Μείωση κατά 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 12,4 %.

Μείωση κατά 7,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 17,8%.

Επισημαίνεται ότι η τρέχουσα χρονολογική σειρά των τριμηνιαίων στοιχείων θα αναθεωρηθεί σαν αποτέλεσμα της αναθεώρησης των αντίστοιχων ετησίων εθνικολογιστικών αποτελεσμάτων, προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: