2.6.13

Τι προοιωνίζονται οι ανακοινώσεις του Κολλεγίου;...



Η διοίκηση του ισότιμου σχολείου Κολλέγιου Αθηνών και Κολλέγιου Ψυχικού ανακοίνωσε στους εργαζόμενους των σχολείων, εκπαιδευτικούς και εργατοϋπαλλήλους, ότι για το σχολικό έτος 2013-2014 θα ενσωματωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στις ετήσιες απολαβές τους.
Η κίνηση αυτή ισοδυναμεί στην ουσία με...
την παράνομη κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας κάτι που ήδη κατήγγηλαν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (30/5/2013). Στην παράνομη κατάργηση των «δώρων» σε ιδιωτικούς υπαλλήλους έχουν ήδη προβεί πολλοί εργοδότες.



Εκείνο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ και της ΓΣΕΕ αποσιωπά εντελώς την συνέχεια της ανακοίνωσης της διοίκησης των εν λόγω σχολείων. Σύμφωνα με αυτήν τα «δώρα» δεν περικόπτονται αλλά «ενσωματώνονται» στις ετήσιες απολαβές που από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα αποτελεί τη χρονική βάση υπολογισμού των αποδοχών των εργαζομένων εκπαιδευτικών και εργατοϋπαλλήλων. Η ανακοίνωση πληροφορεί ότι από την επόμενη χρονιά κάθε εργαζόμενος θα απολαμβάνει αποδοχές αδιαπραγμάτευτες 14.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται του ετήσιου ποσού που απολάμβανε το σχολικό έτος που διανύουμε και στο οποίο περιλαμβάνεται το υπόλοιπο των δωδεκάμηνων μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων κάθε είδους θα υποστεί μείωση 20%.



Με την επιχειρούμενη ρύθμιση δεν υφίστανται καθορισμός μηνιαίων απολαβών και επιδόματων από τους νόμους της Πολιτείας και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά το μόνο σταθερό και αμετάβλητο είναι το ποσό των 14.000 ευρώ ετησίως.



Την πιο πάνω επιχειρούμενη ρύθμιση ακολουθεί και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση των σχολείων εξαγγέλλει διδασκαλία προετοιμασίας για τους μαθητές της Β προς Γ Λυκείου κατά τους θερινούς μήνες –μήνες διακοπών της λειτουργίας των σχολείων.



Από τα πιο πάνω γίνονται αντιληπτά:


1. Ότι εκπαιδευτικοί και εργατοϋπαλληλοι αντιμετωπίζονται μισθολογικά κατά τον ίδιο τρόπο.


2. Ότι δεν υφίσταται μισθολόγιο υπολογιζόμενο σε μηνιαία βάση και καθοριζόμενο από νόμους του κράτους, συλλογικές συμβάσεις, χρονοεπιδόματα, οικογενειακά επιδόματα κλπ.


3. Ότι ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποδοχές των εργαζομένων κατά βούληση στα ποσά άνω των 14.000 ευρώ.


4. Ο διδακτικός χρόνος επιχειρείται να καθορίζεται αυθαίρετα από τους σχολάρχες.


Απορούμε γιατί όλα αυτά απουσίαζαν από τις ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ και της ΟΙΕΛΕ, παρ’ όλο που ο πρόεδρος της τελευταίας παρευρέθη στη μαζική συνέλευση των εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Αθηνών και ενημερώθηκε για τα όσα ανακοίνωσε η διοίκηση των Κολλεγίων.



Το ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις επιχειρούνται σήμερα -παραμονές καλοκαιριού και υπό το καθεστώς της αντισυνταγματικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών- στο μεγαλύτερο ισότιμο σχολείο της χώρας, και μάλιστα ίδρυμα μη κερδοσκοπικό, δικαιολογεί την υπόνοια ότι η τέτοιου εύρους επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δεν αφορά μόνον τα συγκεκριμένα σχολεία, αλλά πρoοιωνίζει τα όσα η τρικομματική κυβέρνηση της τρόικα θα επιχειρήσει σε όλα τα ιδωτικά σχολεία και εν γένει στον ιδιωτικό τομέα στο άμεσο μέλλον.

Η ΡΑΚΕ θα βρεθεί στο πλευρό τόσο των εκπαιδευτικών του Κολλεγίου και όλων των εκπαιδευτικών, όσο και των εργαζομένων σε κάθε τους αγώνα και κάθε τους διεκδίκηση, για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων, του Συντάγματος, του κράτους προνοίας και δικαίου.


Πηγή: http://riankiek.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: