2.6.13

Γιάννης Λούλης: Η ΝΔ δεν άλλαξε και παραμένει ένας άρρωστος οργανισμός...




Aπόσπασμα από το χθεσινό άρθρο του γνωστού επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλη στην Ημερησία:

Γι' αυτό, ο θρυμματισμός του δικομματισμού οδήγησε και στον θρυμματισμό του μεσαίου χώρου. Ειδικά η...
Κεντροαριστερά, λόγω της εκλογικής - κυβερνητικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, βούλιαξε στην παρακμή. Το ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται χωρίς επιστροφή. Το «προϊόν» ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πέρα για πέρα τοξικό. Η ΝΔ «φθαρμένη» εδώ και χρόνια, δεν άλλαξε συθέμελα και παραμένει ένας άρρωστος οργανισμός. Η μέχρι σχετικά πρόσφατα λαϊκίστικη ηγεσία της, αν μη τι άλλο, έχει...



...ισχυρή βούληση και πείσμα στην προσπάθειά της να σώσει τη χώρα, έστω και με το ίδιο παθογενές κομματικό προσωπικό, που θωπεύει. Άλλωστε, η σημερινή ΝΔ μπορεί να ελπίζει μόνο στο να προσλαμβάνεται ως «το μη χείρον», απέναντι σε μια επιπόλαιη, λαϊκίστικη και ελαφρών βαρών αξιωματική αντιπολίτευση με κάποια ακραία στελέχη.

Το παράδοξο πάντως είναι πως η τρικομματική κυβέρνηση (και αυτό εντάσσεται στα θετικά της) είναι ο συνολικός εκφραστής του ό,τι απομένει από το συρρικνωμένο μεσαίο χώρο. Η κυβέρνηση αυτή έχει ως κεντρικό όπλο της την όποια συνεργασία των τριών εταίρων της. Άλλωστε, μόνο έτσι οι μικρότεροι εξ αυτών μπορούν να επιβιώσουν πολιτικά. Το δυστύχημα είναι όμως, ότι ο ένας εταίρος (ΠΑΣΟΚ) είναι πολιτικά νεκρός, ενώ το κέντρο βάρους ανήκει σε ένα κόμμα (ΝΔ), που μόνο εκ δεξιών μπορεί να διευρυνθεί με ανεύθυνους, λαϊκιστές και ακραίους πολιτικούς. Πάντως, αυτός ο τρικομματικός μεσαίος χώρος είναι δραματικά συρρικνωμένος. Ενώ, στα αριστερά και στα δεξιά του υπάρχουν λαϊκιστές μαζί με ένα άκρως επικίνδυνο νεοναζιστικό κόμμα, που έχει εκτιναχθεί δημοσκοπικά.

Αυτή είναι λοιπόν η άκρως ανησυχητική επόμενη ημέρα ενός θρυμματισμένου μεσαίου χώρου. Αυτός, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές πολιτικό εφαλτήριο για τη σωτηρία της χώρας.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: