1.6.13

Πέντε νεκροί από νέο ανεμοστρόβιλο στην πόλη της Οκλαχόμα...

Ένας «μεγάλος και εξαιρετικά επικίνδυνος» ανεμοστρόβιλος έπληξε το βράδυ της Παρασκευής την αμερικανική Πολιτεία της Οκλαχόμα, προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων στην πόλη της Οκλαχόμα (Οκλαχόμα Σίτι) και...
σοβαρές υλικές ζημιές, λίγες μόλις μέρες μετά τον προηγούμενο φονικό ανεμοστρόβιλο που ισοπέδωσε το προάστιο Μουρ και στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων.

Μετεωρολόγοι και ειδικοί επί των ανεμοστρόβιλων, παρακολουθούσαν το ακραίο φαινόμενο καθώς πλησίαζε το προάστιο της Οκλαχόμα Σίτι, Γιούκον πριν κατευθυνθεί προς τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε την ανατροπή και τη σύγκρουση δεκάδων οχημάτων και πολλών υλικών ζημιών.

«Μια μητέρα και το μωρό της σκοτώθηκαν ενώ μετακινούνταν οδικώς στην διαπολιτειακή οδό 40, δυτικά της Οκλαχόμα Σίτι και το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από τον ανεμοστρόβιλο», δήλωσε η εκπρόσωπος Οδικών Δικτύων της Οκλαχόμα Μπέτσι Ράντολφ στο τηλεοπτικό δίκτυο KFOR, θυγατρικό του NBC.

Η επικεφαλής της πολιτειακής ιατροδικαστικής υπηρεσίας 'Ειμι Ελιότ είπε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή της στο Γιούνιον Σίτι και ένας στο Ελ Ρένο.

Σύμφωνα με τις ιατρικές υπηρεσίες, τουλάχιστον 40 έως 50 είναι οι τραυματίες, μεταξύ τους πέντε σε κρίσιμη κατάσταση εκ των οποίων ένα παιδί, από τις συγκρούσεις αυτοκινήτων και φορτηγών και τα τροχαία εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων.

Στην διαπολιτειακή οδό 40 που έχει τέσσερις λωρίδες, η κυκλοφορία έχει κλείσει λόγω επικινδυνότητας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ήρε τον συναγερμό για τους ανεμοστρόβιλους στην πολιτεία Οκλαχόμα, αλλά διατήρησε το συναγερμό για πλημμύρες και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την περιοχή της Οκλαχόμα Σίτι, με ανέμους 145 χλμ. την ώρα και σφοδρή χαλαζόπτωση.

Οι ανεμοστρόβιλοι έχουν προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές, την εκκένωση του αεροδρομίου, ενώ 170.000 κάτοικοι έχουν πληγεί από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη.

«Είμαι πολύ ανήσυχη», είχε δηλώσει νωρίτερα η κυβερνήτης της Οκλαχόμα Μέρι Φάλιν.

«Έχουμε ισχυρές καταιγίδες γύρω από πυκνοκατοικημένες περιοχές κοντά στην Οκλαχόμα Σίτι. Υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες», είπε υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τα οχήματα από σημεία που πλήττονται από ανεμοστρόβιλους.

«Άκουσα ότι φορτηγά ανατράπηκαν στην διαπολιτειακή οδό 40».

Αναφερόμενη στην πόλη Μουρ η κυβερνήτης δήλωσε «αποθαρρυμένη»: «Ελπίζουμε η καταιγίδα αυτή να περάσει, και να έχουμε μόνο βροχή και χαλάζι αλλά ξέρουμε ότι οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί».

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται από τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους στον κόσμο --1.200 κατά μέσο όρο ετησίως-- κυρίως οι πολιτείες του Τέξας, της Οκλαχόμα, του Κάνσας αλλά και Φλόριντα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει νωρίτερα προειδοποίηση για συγκεκριμένες περιοχές της Οκλαχόμα, περιγράφοντας τις καιρικές συνθήκες «ιδιαίτερα επικίνδυνες», προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Μια εξαιρετικά ασταθής αέρια μάζα έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Οκλαχόμα», αναφέρει η Υπηρεσία. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη έντονων καταιγίδων το απόγευμα και το βράδυ. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: