1.6.13

Η ανεργία θερίζει, αλλά οι άνεργοι γυρίζουν την πλάτη στα χωράφια...

της Κάτιας Γερακαρίτου
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη στροφή, κυρίως των νέων, στον αγροτικό τομέα. Στην πράξη, όμως, η τάση αυτή φαίνεται ότι δεν αφορά την κλασσική αγροτική εργασία, αλλά πιθανώς τη μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητα σε νέες καλλιέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι...
, για άλλη μια χρονιά, στη συγκομιδή των ροδάκινων στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας εργάζονται αλλοδαποί, κυρίως από Αλβανία και Βουλγαρία, αφού οι Έλληνες δεν πήγαν ούτε καν να συμπληρώσουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Την ώρα που η ανεργία στις ηλικίες 30 – 54 ξεπερνά το 63%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το μήνα Μάρτιο, ενδιαφέρον για να εργαστούν στη συγκομιδή των ροδάκινων εκδήλωσαν 1.850 αλλοδαποί εργάτες και μόλις 28 Έλληνες.

Η σχετική αγγελία είχε αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών του νομού Ημαθίας. Μάλιστα, από τους 28 Έλληνες, μόνο 2, μια μητέρα με τον γιο της από τη Θεσσαλονίκη, πήγαν στην Ημαθία, αλλά μόλις ενημερώθηκαν ακριβώς για τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν, αποχώρησαν. Ανάλογη ήταν η εικόνα και πέρυσι, αφού όσοι Έλληνες παρουσιάστηκαν για δουλειά, εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα. «Αν πάει κανείς τώρα στη Βέροια, οι καφετέριες είναι γεμάτα από νέα παιδιά που κάθονται και πίνουν καφέ, αδιαφορώντας για το μεροκάματο που θα μπορούσαν να βγάλουν στα χωράφια» περιέγραψε μιλώντας στη Voria.gr το μέλος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστας Λιλιόπουλος.

«Εμείς προτιμάμε τους Έλληνες, αλλά αυτοί που έρχονται, μόλις πάρουν τα πρώτα χρήματα φεύγουν και μας αφήνουν ξεκρέμαστους» τόνισε, ο οποίος απασχολεί στα χωράφια τους ίδιους Αλβανούς εργάτες εδώ και 20 χρόνια.

Κάθε χρόνο, από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, δημιουργούνται 10.000 – 12.000 θέσεις εργασίας στους δυο νομούς, που αφορούν κυρίως τη συγκομιδή και την επεξεργασία των ροδάκινων. Το μεροκάματο κυμαίνεται από 23 - 25 ευρώ, αφορά οκτάωρη εργασία και παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη. «Η δουλειά είναι δύσκολη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες» αναγνώρισε πάντως ο κ. Λιλιόπουλος.

Σίγουρα, κανείς νέος, ιδίως εάν έχει σπουδάσει, δεν έχει σαν όνειρο της ζωής του να κάνει μία τόσο κοπιαστική, χειρωνακτική εργασία, άσχετη με το αντικείμενο των σπουδών του και με απολαβές όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Ένα μεροκάματο, όμως, για να συμβάλλει στα οικονομικά της οικογένειας του, αλλά και του εαυτού του, μπορεί να το βρει, ακόμα και μέσα στη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα μας...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: