1.6.13

Ελβετικό μπλόκο στην εισροή εργαζομένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ...

Παρά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελβετία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων της ΕΕ στη χώρα με αντάλλαγμα εμπορικά και τραπεζικά προνόμια, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη θέσπιση ορίων για...
τον αριθμό των προσλήψεων εργαζομένων από χώρες της ΕΕ, καθώς, ήδη, αυτοί αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.

Η Κομισιόν προειδοποίησε την ελβετική κυβέρνηση ότι υπονομεύει την μεταξύ τους σχέση, ωστόσο, η κυβερνητική απάντηση της Βέρνης ήταν ότι η Ελβετία είναι αποφασισμένη να μην μοιραστεί την οικονομική μιζέρια της ΕΕ και οι πολίτες της έχουν δυσανασχετήσει, ήδη, από την άνοδο των ενοικίων και τα υπεράριθμα παιδιά στα σχολεία, λόγω της συνεχούς εισροής εργαζομένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πλειονότητα των ξένων που εργάζονται σήμερα στην Ελβετία προέρχεται από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Από σήμερα 1 Ιουνίου οι μετανάστες από την Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία, που απαγορευόταν να εργαστούν στην Ελβετία μπορούν να αποκτήσουν μακροπρόθεσμη άδεια παραμονής στη χώρα, με τον όρο οι άδειες να μην υπερβούν στο σύνολό τους, τις 2.180.

Από σήμερα για τα υπόλοιπα 17 και παλαιότερα μέλη της ΕΕ ο ετήσιος αριθμός των αδειών εργασίας ανέρχεται σε 53.700.

Το μπλόκο της Ελβετίας έχει διάρκεια ενός έτους αλλά η κυβέρνηση της χώρας έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η Ελβετία παρουσιάζει, πάντως, ανάπτυξη μεγαλύτερη της αναμενόμενης, παρά τη γενικότερη ευρωπαϊκή ύφεση, ισχυρό εθνικό νόμισμα και η ανεργία στη χώρα είναι μόλις 3% όταν στην ευρωζώνη είναι 12,2%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: