1.4.13

Τεταμένο το κλίμα στην κορεατική χερσόνησο...

Σε ετοιμότητα για ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση δηλώνει η Νότια Κορέα...
Μετά τα βομβαρδιστικά Β-52, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέπτυξαν «αόρατα» καταδιωκτικά F-22, στο πλαίσιο των κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών ασκήσεων, που...
διεξάγονται εν μέσω εντάσεων με το βορειοκορεατικό καθεστώς. Δύο αεροσκάφη F-22 Raptor προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να μετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Φωτογραφία: Reuters ΗΠΑ και Νότια Κορέα διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Φωτογραφία: Reuters
Τα μαχητικά αεροσκάφη σταθμεύουν στην αμερικανική βάση στο νησί Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές.

«Δεν θα επιτύχει τίποτα (η Βόρεια Κορέα) με τις απειλές και τις προκλήσεις, οι οποίες θα φέρουν περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας και θα υπονομεύσουν τις διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην βορειοανατολική Ασία », αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ έχουν κλιμακωθεί οι λεκτικές απειλές μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ - Ουάκινγκτον, τις οποίες οι αναλυτές κρίνουν ανησυχητικές.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 και βομβαρδιστικά Β-2 που δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές πτήσεις στη Νότια Κορέα προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει τα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη στον Ειρηνικό, ενώ το Σάββατο ανακοίνωσε ότι είναι σε "κατάσταση πολέμου" με το Νότο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιον Ουν έθεσε τις πυραυλικές συστοιχίες σε επιφυλακή για πιθανή επίθεση κατά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει με σκληρά μέτρα σε περίπτωση πρόκλησης από την πλευρά του βόρειου γείτονά της. Όπως είπε η πρόεδρος Παρκ Γουεν –χι, θα υπάρξει ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες.

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και των πολιτών της, θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην αρχή και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες », είπε η πρόεδρος Παρκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ανώτερους αξιωματούχους τη Δευτέρα.

Η δήλωση αυτή της προέδρου της Νότιας Κορέας έρχεται μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το νότιο γείτονά της κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Οι δύο χώρες είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της Κορέας του 1950-1953 τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συμφωνία.

Σε αυτό το στάδιο πολλές εκδοχές μένουν δυνατές αλλά οι ειδικοί απομακρύνουν ταυτόχρονα έναν κατευνασμό των εντάσεων και έναν ανοιχτό πόλεμο στον οποίο ο βορράς θα είναι ο ηττημένος. ..
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: