1.4.13

Ι. Σουβάλοφ: Δεν θα αποζημείωθούν οι Ρώσοι επένδυτες της Κύπρου...

kourdistoportocali
Η ρωσική κυβέρνηση δεν προτίθεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχασαν χρήματα στην Κύπρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να επιβάλλει πιο...
αυστηρούς περιορισμούς στη φυγή κεφαλαίων σε εξωχώρια χρηματοοικονομικά κέντρα. Πολλοί δικαιούχοι μεγάλων καταθετικών λογαριασμών, εκ των οποίων πολλοί είναι Ρώσοι υπήκοοι, θα χάσουν έως και το 60% των αποταμιεύσεών τους εάν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ στην μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, βάσει του προγράμματος στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση της νήσου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αποτραπεί η πτώχευση της χώρας.
Εάν Ρώσοι χάνουν χρήματα «είναι κρίμα, αλλά η ρωσική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια σε μια τέτοια κατάσταση», φέρεται να δήλωσε ο Σουβάλοφ σε τηλεοπτική εκπομπή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Αλλά εάν κάποια μεγάλη εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος το ρωσικό κράτος υποστεί σοβαρές ζημιές, το θέμα θα εξεταστεί κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Σουβάλοφ.
«Εάν υφίσταται μια σαφής κατάσταση, θα είμαστε διατεθειμένοι να την εξετάσουμε — δημόσια, με διαφάνεια, εδώ στη Ρωσία, αλλά γι' αυτό δεν είναι απαραίτητο να δοθεί βοήθεια στην Κύπρο», είπε.
Η Κύπρος είναι ένας κόμβος για μεγάλης κλίμακας ροές κεφαλαίων προς και από τη Ρωσία — περιλαμβανομένων σχεδόν ενός 25% της ροής των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα και του διεθνούς δανεισμού, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Ορισμένα από τα χρήματα αυτά τοποθετήθηκαν στην Κύπρο λόγω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που επιφύλασσε στους ξένους καταθέτες, όμως ένα μέρος των τοποθετήσεων οφείλεται σε προσπάθεια αποφυγής των φορολογικών αρχών της Ρωσίας, επισήμανε ο Σουβάλοφ.
Σε Ρώσους πιστεύεται ότι ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 19 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων από χώρες εκτός ΕΕ που δεν ανήκαν σε τράπεζες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της νήσου.
Από τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ του συνόλου των τοποθετήσεων των τραπεζών, τα 13 δισεκατομμύρια προέρχονταν από χώρες εκτός ορίων ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: