1.4.13

Βρετανοί βουλευτές ζητούν μείωση εισφορών στην ΕΕ για κάλυψη αποζημιώσεων στην Κύπρο...

Tη μείωση της επόμενης βρετανικής εισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη των αποζημιώσεων που θα δοθούν σε Βρετανούς υπηκόους, οι οποίοι θα υποστούν ζημιές στην Κύπρο, ζητά ομάδα Βρετανών βουλευτών με... προσχέδιο ψηφίσματος.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων επικρίνει την κίνηση να ληφθούν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο «χωρίς άδεια από την ΕΕ».

Δεύτερο προσχέδιο ψηφίσματος, που υπέβαλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ καλεί τη Βουλή των Κοινοτήτων να υιοθετήσει την πρόταση έκκλησης προς τη βρετανική κυβέρνηση να εμπλακεί ενεργά με τους εταίρους της ΕΕ και τις ρωσικές αρχές ώστε να βρεθεί μια λύση «που θα σταθεροποιεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα καθησυχάζει τους καταθέτες σε όλη την ΕΕ».

Το ψήφισμα χαρακτηρίζει επίσης τη διάσωση της Κύπρου καταστροφική, σημειώνει την εύλογη ανησυχία καταθετών σε όλη την ΕΕ ότι ίσως χάσουν τμήμα των αποταμιεύσεών τους, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες απειλούν με διάδοση της κρίσης που θα προκαλούσε χάος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα οδηγούσε σε περαιτέρω σοβαρή ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και ότι η Βρετανία δε θα μείνει ανεπηρέαστη από το «ωστικό σοκ» που προέρχεται από την Κύπρο.

Καταλογίζει, επίσης, στη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έπραξε αρκετά για να βρεθεί μια λύση στην κυπριακή κρίση, την οποία αποδίδει εν μέρει στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: