6.4.13

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε τα μέτρα λιτότητας του 2013...

Το πορτογαλικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικά τα κυριότερα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της χώρας, για το 2013.

Απορρίπτοντας τα μέτρα η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέντρο Κοέλιο υπολογίζει ότι θα ...
«χαθούν» έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ ενώ ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα απέκλεισε τυχόν ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την απόφαση του δικαστηρίου καθώς η ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, όπως είπε, επικύρωσε και ανανέωσε την «δεδηλωμένη».

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Κοέλιο δεν προέβη σε δηλώσεις μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα Σάββατο Υπουργικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει άμεσα να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα για να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει η απόσυρση των προηγούμενων στο πρόγραμμα βοήθειας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της Πορτογαλίας.

Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης και υπενθυμίζει τη δήλωση του Προέδρου Σίλβα πριν από τρεις μήνες που είχε ζητήσει επισήμως από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί αν αδικούνται από τα μέτρα, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το Σύνταγμα της Πορτογαλίας.

Ο μέσος φόρος εισοδήματος στη χώρα έχει ανέβει από το 24,5 % στο 28,5% και για τους περισσότερους εργαζόμενους οι ετήσιες αυξήσεις των φόρων υπερβαίνουν πλέον το μηνιαίο μισθό τους.

Η Πορτογαλία έχει λάβει ήδη από την ΕΕ και το ΔΝΤ 61 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο διάσωσης των 78 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: