1.3.13

Ο υποκλοπέας των Wikileaks δήλωσε «ένοχος»...

Η συνταγματάρχης και δικαστής του αμερικανικού στρατού, Ντενίζ Λινγ, αποδέχτηκε την Πέμπτη την ενοχή σε 10 κατηγορίες του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία της χώρας.
Ο ...
Μάνινγκ, 25 ετών, φέρεται ότι διοχέτευσε στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, ενώ στο δικαστήριο ομολόγησε την ενοχή του σε 10 από τις 22 συνολικά κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο αμερικανός στρατιώτης δήλωσε αθώος στην ανώτατη κατηγορία για παροχή βοήθειας στον εχθρό, ωστόσο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο φερόμενος ως τροφοδότης του ιστοτόπου WikiLeaks με εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα ανακοίνωσε μέσω του συνηγόρου του Ντέιβιντ Κουμπς την «αναθεωρημένη» εκδοχή της απάντησής του στις κατηγορίες, στην οποία τροποποιεί τη στάση του απέναντι σε κάποιες προκειμένου να επιτύχει μείωση της ποινής, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο στρατοδικείο της βάσης Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ.

Παραδεχόμενος την ενοχή του, αντιμετωπίζει ποινή διετούς φυλάκισης για καθεμία από τις αναγνωρισμένες κατηγορίες, δηλ. συνολικά 20 χρόνια κάθειρξη, στα οποία θα προστεθούν τυχόν καταδίκες για τις κατηγορίες που δεν δήλωσε ενοχή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διέτρεχε τον κίνδυνο βαρύτερων ποινών -έως και ισοβίων–εάν καταδικαζόταν για τις πιο σοβαρές κατηγορίες.

Στην ακροαματική διαδικασία, ο Μάνινγκ δήλωσε στη στρατοδίκη πως κατανοεί τις κατηγορίες και πως η δήλωση της ενοχής του για κάποιες από αυτές συνεπάγεται ότι θα εκτίσει ποινή σε στρατιωτικές φυλακές. Η δίκη του πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Αργότερα ο Μάνινγκ κατέθεσε πως απεκάλυψε τα έγγραφα αυτά θέλοντας να «προκαλέσει μία εσωτερική συζήτηση για τον ρόλο της στρατιωτικής και εξωτερικής μας πολιτικής εν γένει». Την πρόθεσή του αυτή είχε αποκαλύψει νωρίτερα ομάδα υποστήριξης στον διωκόμενο στρατιώτη.

Στην μακρά του δήλωση, ο πρώην αναλυτής του γραφείου πληροφοριών στο Ιράκ εξήγησε πως μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων για την καταγραφή των καθημερινών συμβάντων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και πως έκρινε πως αυτά «ανήκουν στα πιο σημαντικά έγγραφα της πρόσφατης ιστορίας μας».

Ο Μάνινγκ με την αλλαγή της στάσης του παραδέχεται πλέον ότι διαχειρίσθηκε με παράνομο τρόπο εμπιστευτικά έγγραφα και «πως είχε στην κατοχή του και αδικαιολόγητα μετέδωσε» βίντεο με επιχειρήσεις στρατιωτικού ελικοπτέρου κατά αμάχων στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007, καθώς και έγγραφα για άλλη μία τέτοια επίθεση κατά αμάχων στη Φάραχ του Αφγανιστάν το 2009–κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 Αφγανοί.

Ο 25χρονος στρατιώτης θα δηλώσει επίσης ένοχος γιατί απεκάλυψε έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τους κρατούμενους στο Γουαντάναμο, εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και πολλά στρατιωτικά τηλεγραφήματα.
Πηγή: topeiraxtiri.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: