1.3.13

Ισπανία: Βουτιά στα επιχειρηματικά κέρδη...



Οι μεγάλες ισπανικές επιχειρήσεις κατέγραψαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 την εντονότερη μείωση της κερδοφορίας τους από την αρχή της κρίσης, καθώς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ... η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό του αναμενόμενου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η κρατικοποιημένη τράπεζα Bankia κατέγραψε ζημίες ύψους 19,2 δισ. ευρώ συνολικά για το 2012, που είναι οι μεγαλύτερες στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας. Οι εταιρείες του δείκτη Ibex 35 κατέγραψαν καθαρές ζημίες 2,7 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ μένουν ακόμη 8 εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. Ενώ, όμως, τα οικονομικά αποτελέσματα έφεραν στο προσκήνιο το βάθος της οικονομικής ύφεσης το περασμένο έτος, αρκετοί επιχειρηματίες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι εταιρείες τους θα έχουν καλύτερες επιδόσεις το 2013. Η μεταστροφή είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση της Bankia, η οποία προβλέπει ότι θα έχει κέρδη φέτος.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telefónica ανακοίνωσε μείωση του τζίρου της κατά 13% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ η πετρελαϊκή εταιρεία Repsol κατέγραψε μείωση 9% στις εγχώριες πωλήσεις καυσίμων. Η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,8% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: