1.1.13

ΚΥΠΡΟΣ: Μπλόκο σε δεδομένα περιουσίας ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο...

Λίγοι πλέον έχουν πρόσβαση σε στοιχεία περιουσιών πολιτών...
Λευκωσία: Με οδηγίες του διευθυντή Κτηματολογίου, κ. Ανδρέα Σωκράτους, τερματίστηκε η πρόσβαση στην πλειοψηφία των υπαλλήλων του Τμήματος σε πληροφορίες που αφορούν τις περιουσίες ιδιοκτητών, ώστε να αποτραπεί επανάληψη του φαινομένου να εκδίδονται...
Πιστοποιητικά Έρευνας ακόμη και εν αγνοία τους και να παραδίδονται είτε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε άλλα πρόσωπα και Υπηρεσίες, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα.

Ο διευθυντής Κτηματολογίου ανέφερε στον «Φ» πως κατόπιν οδηγιών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των προσώπων που έχουν εξουσιοδότηση να εκδίδουν Πιστοποιητικά Έρευνας, καθώς και πρόσβαση στα περιουσιακά δεδομένα των πολιτών.

Η πρόσβαση ήταν ελεύθερη, διότι οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, οι οποίοι χειρίζονταν διάφορες υποθέσεις που εξετάζονταν από το Τμήμα, εξ αντικειμένου έπρεπε να ελέγξουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πόση είναι η έκταση της περιουσίας του κ.λπ.

Αυτό φαίνεται να έτυχε εκμετάλλευσης από τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι εξέδωσαν χιλιάδες Πιστοποιητικά Έρευνας χωρίς να είναι η δουλειά τους, τη στιγμή που συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν την ευθύνη έκδοσης Πιστοποιητικών, εξέδιδαν λιγότερα Πιστοποιητικά.

Συγκεκριμένα, μόνο ένας υπάλληλος του Τμήματος, κατά την περίοδο 1.1.2008-18.6.2012, εξέδωσε συνολικά 20.411 Πιστοποιητικά Έρευνας που αφορούσαν 12.630 διαφορετικούς ιδιοκτήτες, όσα περίπου εκτύπωσαν καθένας από τους τρεις λειτουργούς που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την έκδοση τέτοιων Πιστοποιητικών (κατά μέσο όρο 23.000 κάθε λειτουργός).

Όπως υπέδειξε και η Γενική Ελέγκτρια στην τελευταία της έκθεση, ενδεικτικό του «υπέρμετρου ζήλου» που επέδειξε ο συγκεκριμένος λειτουργός για τα Πιστοποιητικά Έρευνας και της μαζικότητας στην έκδοση των Πιστοποιητικών εκ μέρους του, καθώς και της σοβαρότητας του θέματος, είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις εκτύπωσε από 100 ως 500 Πιστοποιητικά την ημέρα, ενώ αρμόδιοι λειτουργοί εκδίδουν περίπου 30-50 την ημέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: