16.10.12

Προκαταρκτική εξέταση για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ...



Αναμένονται τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ...
Ποινική προκαταρκτική εξέταση για την οικονομική διαχείριση στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρήγγειλε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η εξέταση που έχει ... ανατεθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα σχετικά πορίσματα αναμένονται στο υπουργείο Υγείας.

Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Κώστα Ζαχαριά, Νίκο Μιχαλάκη και Ανδρέα Ξανθό, οι οποίοι επικαλούνται δημοσιεύματα σχετικά με «ύποπτες» οικονομικές συναλλαγές, που είχαν ως αφετηρία τα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως ενημερώνει τους βουλευτές η υφυπουργός Υγείας, με την επίκληση του επείγοντος χαρακτήρα των δράσεων-παρεμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της ανάγκης για ευελιξία κατοχυρώθηκε, ήδη, από το 1993 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εξαίρεση της λειτουργίας του εν λόγω οργανισμού από πλήθος διατάξεων που ισχύουν για τον Δημόσιο Τομέα εν γένει.

Η υφυπουργός αναφέρει μάλιστα ως μία από τις σημαντικότερες εξαιρέσεις, εκείνη της εξαίρεσης από τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού, «που διατηρείται παρά τις πρόσφατες αλλαγές με το Ν. 3871/10». Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα, επισημαίνει η κ. Σκοπούλη, προβλέπεται ο οικονομικός έλεγχος του ΚΕΕΛΠΝΟ από ορκωτούς λογιστές- σε ετήσια βάση- και η υποβολή εκθέσεων στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Προσωπικά, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στις 23 Αυγούστου 2012 εστάλη εκ μέρους μας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ αίτημα υποβολής των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών επί της οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού για τα τελευταία πέντε έτη. Ουδέποτε λάβαμε απάντηση» αναφέρει η υφυπουργός Υγείας και ενημερώνει τους βουλευτές ότι το υπουργείο επανέρχεται με νεότερο έγγραφο και παράλληλη πρόσκληση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με την κ. Σκοπούλη το υπουργείο Υγείας επικοινώνησε με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε ότι διαβιβάστηκε φάκελος σχετικός με έλεγχο που διενεργήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και, στη συνέχεια, το υπουργείο έλαβε απάντηση από τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ότι, στις 25 Ιουλίου 2012, παραγγέλθηκε ποινική προκαταρκτική εξέταση στην περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής.

Μαζί με την απάντησή της, η υφυπουργός προσκομίζει, πάντως, έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο αναφέρεται ότι από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών ελέγχθηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2009.

Δόθηκε το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων, στοιχείων και παραστατικών που αφορούν συναλλαγές με αναδόχους- αντισυμβαλλόμενους και εν γένει την οικονομική δραστηριότητα του Νομικού Προσώπου. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μετά από μερικούς μήνες και η τελευταία αποστολή στοιχείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε τον Αύγουστο του 2010.

«Καμία φορολογική παράβαση δεν διαπιστώθηκε ή καταλογίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ουδέποτε δε κοινοποιήθηκε απόφαση επιβολής προστίμου στο ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρμόδια φορολογική αρχή, ως απόρροια του παραπάνω ελέγχου», αναφέρεται στο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ και σημειώνεται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα εμπλοκής εργαζομένων και στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε καταλογισμού τυχόν ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων. Σημειώνεται, τέλος, ότι, σε ετήσια βάση, το ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχεται από Ορκωτούς Λογιστές, από της ιδρύσεως του και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί δυσλειτουργία ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του, το δε πόρισμα που συντάσσεται για την κάθε οικονομική χρήση είναι στη διάθεση του εποπτεύοντος υπουργού.

Η υφυπουργός Υγείας προσκομίζει, ωστόσο, σειρά επιστολών της προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις οποίες ζητεί ενημέρωση για τους υπαλλήλους που απασχολούνται και τις δαπάνες μισθοδοσίας τους, για την έκθεση των ορκωτών λογιστών επί της οικονομικής διαχείρισης τα τελευταία πέντε έτη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ενώ έχει παρέλθει ικανό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος της, δεν έχουν ληφθεί τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Υγείας.


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: