1.10.12

Ραντεβού αγωνίας με την τρόικα...

Με νέες αξιώσεις προσέρχεται στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων η τρόικα. Εγείρουν θέματα, τυχόν αποδοχή των οποίων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Ο ζήλος τους για...
περισσότερες περικοπές απλώνεται στις κατώτερες συντάξεις, στα κονδύλια για την Υγεία και την Αυτοδιοίκηση και στη διαδικασία μείωσης των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Με νέες απαιτήσεις προσέρχεται η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομικών, που ξεκινούν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι. Στο παρά πέντε των διαβουλεύσεων και ενώ στην ελληνική κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία για τυχόν καθυστέρηση καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσουν και πάλι ενστάσεις σε σειρά ζητημάτων.

Η... διάσωση των δώρων για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ «δεν άρεσε καθόλου στην τρόικα», όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσουν θέμα κατάργησής τους.

Οι κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει κατά τους εκπροσώπους των δανειστών μας να ξεκινήσουν κάτω από τα 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική μαζί), ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος.
Ραντεβού αγωνίας με την τρόικα

Αμφισβητούν, δε, την εφαρμογή και συνεπακόλουθα την αποδοτικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με την κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε σχέδιο για διαθεσιμότητα 15.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θεωρούν ότι μόνο οι απολύσεις θα λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» της άμεσης μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Μέρος των περικοπών σε Υγεία, ΟΤΑ και Δημόσιο έχουν χαρακτηριστεί από την τρόικα ως επισφαλείς και γι΄ αυτό επιμένουν σε μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από μισθούς και συντάξεις.

Ο Γ. Στουρνάρας προσέρχεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις με τους Π. Τόμσεν Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι) με βάση συζήτησης τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και, όπως λένε συνεργάτες του, δεν μπορεί να αποκλίνει από αυτήν τινάζοντας στον αέρα την κυβερνητική συνοχή.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και, όπως χαρακτηριστικά λένε, με τα σημερινά δεδομένα αυτή δεν είναι εφικτό να εκταμιευθεί πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.

Επίσης προσθέτουν πως η τρόικα επιμένει για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (άνοιγμα αγορών - επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, εργασιακά), στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση και δεν αποκλείουν αυτές να τεθούν ως προαπαιτούμενο για μία θετική αξιολόγηση.

Επίσης θα πρέπει να καταλήξουν οι συζητήσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις, κυρίως για το εύρος της προβλεπόμενης ύφεσης, καθώς αυτό συνδέεται άρρηκτα με τις προβολές για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, που αποτελεί το επίκεντρο της έκθεσης βιωσιμότητας που θα συντάξει η τρόικα.

Μία πρώτη γεύση για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας πήρε ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Euroworking Group στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και άσκησε κριτική στην ελληνική πλευρά για το πακέτο μέτρων της διετίας 2013-2014. Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, όπου και πρέπει να παρουσιαστεί το πακέτο των μέτρων.

ΟΙ ΡΗΤΡΕΣ
Ισοδύναμα, αλλά και... περικοπές

Ενα άλλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι οι ρήτρες αντικατάστασης των μέτρων. Η τρόικα επιμένει σε περίπτωση αποκλίσεων το 2013, να υπάρξει αυτόματη ενεργοποίηση προσυμφωνημένων περικοπών σε μισθούς από την 1η Ιανουαρίου 2014. Από την πλευρά της Αθήνας επιδιώκεται να υπάρξει και ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή εάν τα έσοδα πάνε καλύτερα, να αποσύρονται σταδιακά τα πιο σκληρά μέτρα και αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ των δύο προτάσεων.

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: