1.10.12

Δημοσιογράφοι διαδηλώνουν στο Κίεβο κόντρα σε νόμο-φίμωση του Τύπου


Εκατοντάδες Ουκρανοί, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο κόντρα σε νομοσχέδιο που θεσπίζει ποινικές διώξεις για δυσφήμηση, και το οποίο έχει στόχο όπως καταγγέλλει να φιμώσει τον Τύπο και να καταπνίξει την...
ελευθερία της έκφρασης. «Φυλακές για τους ληστές, όχι για τους δημοσιογράφους» φώναζαν οι συγκεντρωθέντες κρατώντας λευκά πλακάτ για να καταδείξουν την ανησυχία και την οργή τους για κινήσεις λογοκρισίας από την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

«Ελευθερία έκφρασης για την Ουκρανία» ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους οι διευθυντές έγκυρων μέσων ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Kommersant, ο δικτυακός τόπος Ukravinska Pravda και το εβδομαδιαίο έντυπο Korrespondent.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκές σελίδες χαρτί και τα λευκά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμα έως 8.500 ευρώ και ποινές έως και πενταετούς φυλάκισης για τα πρόσωπα που κρίνονται ένοχα για δυσφήμηση.

«Στη σημερινή κατάσταση του δικαστικού συστήματος, αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον όλων αυτών που ενοχλούν την εξουσία» δήλωσε η δημοσιογράφος Κριστίνα Μπερντίνσκιχ.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν να ακυρωθεί η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που έγινε τον Σεπτέμβριο. Το κυβερνών κόμμα υποσχέθηκε επισήμως να το πράξει, όμως πολλοί δημοσιογράφοι εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται για προσπάθεια κατευνασμού πριν τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο, που υιοθετήθηκε έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Οκτωβρίου στην Ουκρανία, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τους δημοσιογράφους, την αντιπολίτευση και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ).

Η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εξελέγη το Φεβρουάριο του 2010, κατηγορείται τακτικά ότι ασκεί πίεση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: