2.10.12

Μεγάλο παζάρι με τους ισχυρούς της Ευρώπης...

Διαπραγματεύσεις επείγοντος χαρακτήρα με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεξάγει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, για να υπερβεί τα αλλεπάλληλα εμπόδια που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας. Επιδιώκει πολιτική συμφωνία, ικανή να αποτρέψει επικίνδυνους κραδασμούς από ...
περαιτέρω περικοπές, που θα επέτειναν την ύφεση.
Τους Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ θέτει προ των ευθυνών τους ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο οποίος επιχειρεί με πολιτική διαπραγμάτευση πλέον να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζουν -εμφανίζοντας σε κάθε συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και νέες απαιτήσεις- οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σε ό,τι αφορά την επικύρωση του πακέτου των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η χθεσινή ημίωρη συνάντησή του με την τρόικα, όπου και πάλι δεν επήλθε συμφωνία για το σύνολο των μέτρων, άρχισε «γύρο» τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χώρων.

Στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει έως την ημέρα λήξης των εργασιών της συνόδου κορυφής, είναι μέσα σε 24 ώρες (δηλαδή μέχρι σήμερα το απόγευμα) να έχει μιλήσει με τους κ. Χ. Ρομπάι και Ζ. Μπαρόζο, την καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις πρώτες επικοινωνίες που είχε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μια τιτάνια προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι είναι απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης και του ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, που ούτως ή άλλως θα ενέτειναν την ύφεση.

Οι «γκρίζες ζώνες»
Ακόμη, παρουσίασε τις «γκρίζες», σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των δανειστών μας, «ζώνες», αλλά διευκρίνισε ότι η υιοθέτηση της ρήτρας απόκλισης καλύπτει πλήρως όλες τις επιφυλάξεις που τυχόν έχουν.

Με αυτό το επιχείρημα, ζήτησε από όλους τους συνομιλητές του να παρέμβουν προκειμένου να αρθούν άμεσα τα εμπόδια, να μην υπάρξει περαιτέρω χρονοτριβή και δεσμεύτηκε ότι, αμέσως μόλις υπάρξει η επικύρωση των μέτρων, τότε αυτά θα ψηφιστούν και από το Κοινοβούλιο.

Ο κ. Σαμαράς συνδέει απόλυτα την ψήφιση των μέτρων με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και με το αίτημα για διετή επιμήκυνση. Ειδική αναφορά κάνει στις επαφές του και στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το «πακέτο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, δεν θεωρούν τυχαία την κωλυσιεργία των δανειστών μας. Εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με αφορμή την Ελλάδα εξελίσσεται στο παρασκήνιο μία μάχη μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τους αργούς ρυθμούς που επιβάλλονται από ορισμένες πλευρές και θα πιέσει έτσι ώστε μέχρι τη 19η Οκτωβρίου να έχουν κλείσει όλα (μέτρα, δόση, και επιμήκυνση).


Γιάννης Σαραντάκος 
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: