3.8.12

Μετέωρα τα ειδικά μισθολόγια...


Η αξιοπιστία των εναλλακτικών μέτρων, με τα οποία θα αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αμφισβητείται από τους επιτελείς της τρόικας. Οι δανειστές εντοπίζουν αδυναμίες. Τους προβληματίζουν και οι ρυθμίσεις για την... τμηματική εξόφληση του φόρου εισοδήματος, τη φοροδιαφυγή, τις δαπάνες των υπουργείων.
Ενστάσεις από την τρόικα σε τέσσερα σημεία των κυβερνητικών προτάσεων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ εκδηλώθηκαν στη χθεσινή πρώτη ουσιαστική συνάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Πρόκειται για τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, τη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος, τις μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων καθώς και για τα έσοδα από φοροδιαφυγή.

Αν και η συνάντηση, σύμφωνα με την έκφραση του Πολ Τόμσεν, ήταν «εξαιρετική» και υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για τα πεδία δαπανών που θα περικοπούν (συντάξεις, μισθοί στο Δημόσιο, κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.), ωστόσο οι επικεφαλής της τρόικας αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των αντισταθμιστικών μέτρων που τους παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.)
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε μάχη για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια ή έστω ένα μέρους τους, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα και το εγχείρημα μετέωρο, καθώς οι δανειστές μας εντοπίζουν πολλές γκρίζες ζώνες στα ισοδύναμα μέτρα και ζητούν τεκμηριωμένες και εναλλακτικές προτάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις ενστάσεις της τρόικας, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναζητούν σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια εναλλακτικά μέτρα για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα από τα ειδικά μισθολόγια.
Η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα αφορά τη ρύθμιση την οποία έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις, αντί των τριών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το θέμα τέθηκε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία, όμως, με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων υπολογίζει ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει τρύπα άνω του 1 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου ζήτησε άλλες πηγές εσόδων για να καλυφθεί το κενό.

Οι αντιρρήσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αλλάξει το αρχικό σχέδιο και να αναζητήσει εναλλακτική ρύθμιση, η οποία να γίνει αποδεκτή από την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό κατεβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν για την τμηματική καταβολή του φόρου από τα 100.000 ευρώ στα 60.000-80.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται και το ψαλίδισμα των δόσεων σε 8-9 από 10 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Διεργασίες
Επίσης ανοιχτό είναι και το πακέτο προτάσεων για τις περικοπές δαπανών που παρουσίασαν τα υπουργεία, καθώς οι τροϊκανοί αμφισβητούν τις κυβερνητικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό όφελος των μέτρων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι τίποτα δεν έχει κλειδώσει και ότι όλα είναι στο τραπέζι, επισημαίνοντας ότι το πακέτο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει και μέτρα να μπαίνουν και να βγαίνουν μέχρι να βρεθεί το πλέον αποτελεσματικό μείγμα, ενώ μπροστά στον όγκο του πακέτου οι «κόκκινες γραμμές» φαίνεται να ξεθωριάζουν.

Οι συσκέψεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου και υπηρεσιακών παραγόντων «έχουν ανάψει για τα καλά», σε μια προσπάθεια να εξειδικευτούν και να ποσοτικοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περικοπές δαπανών και να παρουσιαστεί στη νέα συνάντηση με την τρόικα την Κυριακή ένα αξιόπιστο πακέτο ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ.

Μάχη για «δώρα» του Δημοσίου
Εκτός πακέτου οι συντάξεις ΟΓΑ

Επειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού «βγήκε» από το πακέτο των μέτρων η περικοπή κατά 30 ευρώ των κατώτατων αγροτικών συντάξεων, ενώ σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών δίνεται μάχη για να διασωθούν τα επιδόματα των 1.000 ευρώ που αντικατέστησαν τα δώρα στον δημόσιο τομέα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Μαύρη τρύπα στις προβλέψεις της κυβέρνησης
«Κόπηκαν» έσοδα 2 δισ. από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το μέγεθος της ύφεσης, που επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό και την εξέλιξη του δημόσιου χρέους

Εκκρεμότητα και μάλιστα καθοριστικής σημασίας υπάρχει και στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, όπου η τρόικα μεταξύ των άλλων έχει «κόψει» πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις κυβερνητικές προβλέψεις για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή την περίοδο 2013-2016 ανοίγοντας μία νέα τρύπα στα δημόσια ταμεία που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με πρόσθετα φορολογικά έσοδα είτε με περικοπές δαπανών είτε με συνδυασμό και των δύο.

Πέραν αυτού τα τεχνικά κλιμάκια που είναι εγκατεστημένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ξεσκονίζουν τα βιβλία του Δημοσίου εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις που ενδέχεται να αγγίξουν και τα 4 δισ. ευρώ στον στόχο για το ύψος του φετινού ελλείμματος λόγω κυρίως της υστέρησης των εσόδων και της αδυναμίας του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Την ίδια ώρα στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και το μέγεθος της ύφεσης που επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό και την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, θα υπάρξουν μακροοικονομικά σενάρια για φέτος και τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα συνεκτιμούν τη μεταβολή που έχει επέλθει στο μέγεθος της ύφεσης αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εκτίμηση από τους εταίρους για το πώς εξελίσσεται το μακροοικονομικό σενάριο για τη χώρα και η βιωσιμότητα του χρέους.

Τι συζητήθηκε
Στο πακέτο σύνταξη στα 67 και μείωση εφάπαξ

Ο κορμός του πακέτου που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας περιλαμβάνει:

Αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την επιτάχυνση της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα ολοκληρωθεί το 2015 και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στα 67 έτη, από 65 που είναι σήμερα.
Περικοπές στις συντάξεις από ένα ορισμένο ύψος και πάνω (1.200 ή 1.400 ευρώ) από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.
Μειώσεις ή και πλήρη κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Νέα δραστική μείωση (μέχρι και 40%) του εφάπαξ σε σχεδόν όλα τα ταμεία πρόνοιας.
Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και πλαφόν έτσι ώστε το ύψος της επικουρικής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
Περικοπές στις διπλές συντάξεις και χαμήλωμα του πλαφόν που ισχύει σήμερα για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές.
Καθολική και χωρίς εξαιρέσεις, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2011, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Ο προσδιορισμός των μ'ετρων
Ανακοινώσεις πριν από τη ΔΕΘ

Κλίμα ρευστότητας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το κλείδωμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ μεταδίδουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 και για τον προσδιορισμό των μέτρων, η οποία θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση τις προσεχείς ημέρες. Θα υπάρξει και άλλη συνάντηση στο υπουργείο κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή, έτσι ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα γίνει η έκθεση να έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα που προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ εκκρεμούν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα στα ειδικά μισθολόγια, τις φοροδόσεις και τους κτηνοτρόφους.

Νέο ραντεβού
Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι των μέτρων αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι την Κυριακή, οπότε θα γίνει η τελευταία συνάντηση με την τρόικα, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν πριν από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
etnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: