3.8.12

Στο «χειρουργείο» τα ειδικά μισθολόγια...


Οταν ο Πολ Τόμσεν βγαίνει από τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει τη συνάντηση «εξαιρετική», τα καλά νέα είναι ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας αρχίζουν να ... πιστεύουν στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Τα άσχημα μαντάτα είναι ότι τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ έρχονται όλο και πιο κοντά.

Δύο ώρες κράτησε η χθεσινή συνάντηση της τρόικας και οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στις δύο καυτές εκκρεμότητες του 2012: τις περικοπές 10% που προβλέπει το Μνημόνιο στα ειδικά μισθολόγια και την προωθούμενη ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε δέκα μηνιαίες δόσεις. Και στα δύο μέτωπα, οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου συνάντησαν τις ενστάσεις των τροϊκανών, ενεργοποιώντας νέο κύκλο εσωτερικών συσκέψεων τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου έχει την έδρα του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και στην Καραγιώργη Σερβίας όπου εδρεύει ο αρμόδιος για τα έσοδα υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Οι συσκέψεις και με τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι αλλεπάλληλες έως την Κυριακή, οπότε έχει κλειστεί η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται τα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων μετά την απόρριψη από την πλευρά της τρόικας μέρους των ισοδύναμων μέτρων που προτάθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί τουλάχιστον για φέτος το μαχαίρι κατά 10% που προβλέπει το Μνημόνιο.
Η τρόικα έχει στα χέρια της ήδη από την πρώτη μετεκλογική της επαφή με τη νέα κυβέρνηση κατάλογο ισοδύναμων μέτρων με περικοπές είκοσι κωδικών δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% έως 20%, μέσω των οποίων προκύπτουν εξοικονομήσεις ύψους 205 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος για το 2012 από τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το προτεινόμενο μείγμα ισοδύναμων μέτρων. Στο τραπέζι μπαίνουν προτάσεις για οριζόντια περικοπή κατά 0,5% έως 0,8% των καταναλωτικών δαπανών για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του 2012, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αν οι νέες προτάσεις γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, τα ειδικά μισθολόγια σώζονται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.
Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε το οικονομικό επιτελείο για να σώσει τα ειδικά μισθολόγια δεν ήταν άλλο από την περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης στην οποία βυθίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία. Το επιχείρημα αυτό αποδυναμώνεται εξαιτίας της παράλληλης διαπραγμάτευσης για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, μπροστά στο οποίο τα 200 εκατ. ευρώ των ενιαίων μισθολογίων φαντάζουν ψίχουλα. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αρχίζει να καλλιεργείται προβληματισμός για τον συμβολισμό που εκπέμπει η προσπάθεια διάσωσης των ειδικών μισθολογίων, όταν γίνεται ταυτόχρονα συζήτηση για τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο προβληματισμός αυτός φαίνεται να γέρνει τη ζυγαριά στην κατεύθυνση περικοπών στα ειδικά μισθολόγια από τις αρχές του 2013. Ενδεικτικό είναι ότι αν μπει μαχαίρι 10% σε μέσα επίπεδα σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, σε ετήσια βάση προβλέπονται εξοικονομήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή αποδίδει και η προτεινόμενη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ. Ψαλιδισμένη αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε πολλές δόσεις, μετά τις επιφυλάξεις της τρόικας στην αρχική πρόταση για ρύθμιση σε δέκα δόσεις που θα αγγίζει όλους τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ.
Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης με την τρόικα όπου καταγράφηκε έντονος προβληματισμός για την επίπτωση μιας τέτοιας ρύθμισης στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στο τραπέζι εξόφληση των φόρων εισοδήματος σε δέκα μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Μάιο του 2013. Το επιχείρημα δεν ήταν άλλο από τα αποτελέσματα του Ιουνίου, όπου ένας στους έξι φορολογουμένους άφησαν τη δόση του εκκαθαριστικού τους να γίνει ληξιπρόθεσμη και από τα 133 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, 22 εκατ. ευρώ έμειναν βερεσέ. Με το παράδειγμα αυτό και αναγνωρίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων (1,1 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν πέρυσι από φόρους εισοδήματος, στα 6,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται φέτος ο ενιαίος λογαριασμός φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς και τέλους επιτηδεύματος), το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην ανάγκη ρύθμισης των οφειλών σε πολλές δόσεις.
Η τρόικα πείστηκε για την ανάγκη της ρύθμισης. Ζήτησε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση να περιοριστεί δραστικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, ενώ έθεσε και ζήτημα μείωσης των δόσεων το ανώτερο σε επτά, έως τον Φεβρουάριο, ώστε το σύνολο των εσόδων να μετρήσει στον προϋπολογισμό του 2012.
Οπως ανέφεραν χθες αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών σε δέκα ή εννέα δόσεις για όσους έχουν εισόδημα έως 60.000 ή το πολύ 80.000 ευρώ.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: