1.7.12

Tα κορίτσια του Αλέξη...


Την Πέμπτη με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών η εικόνα στο Κοινοβούλιο ήταν εντελώς διαφορετική από τη συνηθισμένη, αφού πολλά νέα πρόσωπα κατέλαβαν τη θέση τους στα έδρανα. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν στο... χώρο στης αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνουν ένα νέο ρόλο. Ανάμεσα στους νέους ξεχώρισαν οι γυναικείες παρουσίες, οι οποίες στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήατν τόσο γνωστές, μετά όμως από την 6η Μαΐου και την 17η Ιουνίου έδωσαν το στίγμα τους και δήλωσαν παρούσες στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν αυτές που ξεχωρίζουν είναι:

Η Ρένα Δούρου, η στενή συνεργάτιδα και προσωπική φίλη του Αλέξη Τσίπρα, είναι από τα πλέον προβεβλημένα και νέα στελέχη του κόμματος -γνωστή και από το μπουγέλο του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη- έδειξε το δυναμισμό της στα τηλεοπτικά πάνελ.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, δικηγόρος και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων δείχνει αποφασισμένη να ορίσει τον προσωπικό της χώρο, αν και δύσκολα θα ξεφύγει από την κληρονομιά, τους φίλους και τους εχθρούς του πατέρα της.

Η Σοφία Σακοράφα, μία από τις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν και είπαν «όχι» στο Μνημόνιο από την αρχή. Η κ.Σακοράφα καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο, διεγράφη από την Ιπποκράτους και λίγο πριν από τις εκλογές προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία στα 27 της χρόνια είναι η νεότερη βουλευτής και της ανέθεσαν προσωρινά τη γραμματεία του προεδρείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας. Εχει σπουδάσει Φαρμακευτική και ως φοιτήτρια αγωνίστηκε ενάντια σε επιλογές της πρώην υπουργού Παιδείας, κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου.

Η Ηρώ Διώτη στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν η νεότερη βουλευτής και είχε προκαλέσει αίσθηση με τις ξεχωριστού ενδιαφέροντος κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της, οι οποίες αφορούσαν δικαιώματα ατόμων με ιδιαιτερότητες, όπως οι τρανσέξουαλ.

Φυσικά εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, υπάρχουν ακόμα 20, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να τα δώσουν όλα στις κοινοβουλευτικές μάχες και να υπερασπιστούν την εκλογή τους. Ακολουθούν οι υπόλοιπες γυανίκες που βρίσκοντυαι στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα όπως της παρουσίασε το Πρώτο Θέμα

Η Παναγιώτα Δριτσέλη,που βρέθηκε πολύ νωρίς στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του νομού της έχει αναφερθεί σε εναλλάξ κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και πιθανώς να μη βρίσκεται εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της. Η κυρία Δριτσέλη με την παρουσία της ανανεώνει έμπρακτα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου, κάτι που είναι το ζητούμενο πια για όλα τα κόμματα.

Η Ολγα Γεροβασίλη, μία ακόμα περίπτωση που βρέθηκε στη Βουλή έπειτα από χρόνια συμμετοχής στα τοπικά κινήματα της περιοχής της, της Αρτας. Συνδικαλίζεται από το 1997, οπότε διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. στην Ιατρική Εταιρεία της πόλης της. Πρώτη φορά κατήλθε στις εκλογές το 2000 και έπρεπε να περιμένει 12 χρόνια για να δοκιμάσει για δεύτερη φορά.

Η Θεανώ Φωτίου, η οποία ανήκε στην ομάδα πανεπιστημιακών που ξιφουλκούσε εναντίον της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και του γνωστού νόμου της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είχε αρνηθεί να εφαρμόσει τον νόμο και είχε υποστηρίξει πως η κυρία Διαμαντοπούλου με τη στάση της είχε καταρρακώσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των εκπαιδευτικών. Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προαλειφόταν για υπουργός Παιδείας, παρά το γεγονός ότι υπεύθυνος Παιδείας ορίστηκε ο κ. Γιάννης Κουράκης.

Η Μαρία Μπόλαρη που αποχώρησε το 1989 από το ΚΚΕ, για να δραστηριοποιηθεί μακριά από τις «σταλινικές» πρακτικές του Περισσού, ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς και μετέχουσα στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, έχει διεκδικήσει άλλες τέσσερις φορές την εκλογή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2004. Ανήκει στο τροτσκιστικό κομμάτι, σε εκείνα τα μέλη του κόμματος που ορισμένοι αποκαλούν «ακραία».

Η Νάντια Βαλαβάνη, από τις πιο γνωστές συγγραφείς στον χώρο της Αριστεράς στην Ελλάδα, πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκε ως φοιτήτρια και αποφυλακίστηκε με την πτώση της δικτατορίας. Εχει σπουδάσει Οικονομικά, έχει εργαστεί επί χρόνια σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και μία από τις πιο ενδελεχείς θεωρητικούς του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Η Χαρά Καφαντάρη, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας με έντονη δραστηριότητα στο οικολογικό κίνημα, πρωτοστάτησε ενάντια στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και έχει ταχθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Στάθηκε επίσης απέναντι στον νόμο Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση του Ελληνικού, η οποία θεωρεί ότι θα μετατρέψει το πρώην αεροδρόμιο σε «ένα νέο Ελντοράντο για κάθε λογής κερδοσκόπους».

Η Βασιλική Κατριβάνου, η ακτιβίστρια με διεθνείς διασυνδέσεις, όπως με ΜΚΟ στο Τσιάπας του Μεξικό και την Παλαιστίνη, έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Κυπραίες» με αφορμή το Σχέδιο Αναν, με το οποίο προσπάθησε να τονίσει την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Μεγαλόνησο. Εχει σπουδάσει Ψυχοθεραπεία και ειδικεύεται σε προβλήματα επίλυσης συγκρούσεων. Από τη νέα της θέση θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες εντός του Κοινοβουλίου και θα βιώνει καθημερινά τις διαφορές προσωπικών, κοινωνικών και εθνικών συγκρούσεων, εκτός και αν αναλάβει να ανοίξει διάλογο με την άκρα Δεξιά...

Η Τζένη Βαμβακά, μέλος της Κ.Ε. του ΔΗΚΚΙ από το 2004, αναδείχθηκε μέσα από τις πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Εχει σπουδάσει Ψυχολογία και δραστηριοποιείται κυρίως στο Κερατσίνι και τη Νίκαια. Επίσης συμμετέχει σε κινήματα εθελοντισμού παρακολουθώντας παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διδάσκοντας ακούραστα την ελληνική γλώσσα σε τέκνα μεταναστών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Η Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία τα τελευταία δυόμισι χρόνια συμμετείχε σε όλα τα κινημάτων πολιτών που δίχασαν παράγοντες της δημόσιας ζωής, βρέθηκε να πρωτοστατεί στις κινήσεις κατά των διοδίων, κατά της απόφασης Βενιζέλου για το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά και κατά αποφάσεων που αφορούσαν τη γενέτειρά της, όπως η εκτροπή του Αχελώου. Παλιότερα είχε αντιταχθεί στην κατάργηση της επετηρίδας για δασκάλους και καθηγητές.

Η Μαρία Κανελλοπούλου, γνωστή ηθοποιός που για πρώτη φορά κατέβηκε στην Β' Αθήνας και εξελέγη βουλευτής στη δεύτερη θέση, μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Εχει εργαστεί χρόνια στο θέατρο, όμως έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά τις τηλεοπτικές τις συμμετοχές στις σειρές «Μάνα είναι μόνο μία», «Εμείς κι εμείς», «Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη» και «Το καφέ της Χαράς».

Η Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η βουλευτής Ηλείας, πριν από την είσοδό της στην Βουλή, είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της, κυρίως σε οικολογικά και κοινωνικά θέματα. Είναι καθηγήτρια εικαστικών, λαογραφίας και κεραμικής. Η κυρία Γεωργοπούλου αποτελεί ένα από τα πρόσωπα προς διερεύνηση, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν στοιχεία για εκείνην, ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανήκει στην «εσωκομματική αντιπολίτευση». Υπήρξε μέλος της ΚΝΕ και αργότερα μέλος του Συνασπισμού. Αντέδρασε έντονα στις συνεργασίες του κόμματός της με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπογράφοντας κείμενο που αναφέρει σχετικά: «Εμείς, σύντροφοι της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γράψαμε κοινή ιστορία με τα συγκεκριμένα πρόσωπα». Προς ώρας, καθώς φαίνεται, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία...

Η Ιωάννα Γαϊτάνη, γνωστή και ως τροτσκίστρια με έντονη πολιτική δράση από το 1977, όπως η ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της, το 1987 «εντάσσεται στην οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του τροτσκισμού και την ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση)». Στις εκλογές τη στήριξε η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά.

Η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, μία από τις πλέον δραστήριες βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ανήκει στην «ηρωική» ομάδα των εννέα βουλευτών του παλιού μικρού κόμματος, η οποία έδωσε μάχες ενάντια στο μνημόνιο. Η κυρία Πασχαλίδου έχει πιστωθεί την κοινοβουλευτική «αντίσταση» και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πλέον «βετεράνος».

Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου που επαίρεται πως είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Κεφαλονιάς - και δη αριστερή. Ζει χρόνια στο νησί και προέρχεται από τις τάξεις του «Ρήγα Φεραίου». Σπούδασε στη γειτονική, για το νησί της, Πάτρα, Πολιτικός Μηχανικός, αλλά το τέλος των σπουδών της τη βρήκε στο Αργοστόλι. Εξηγεί τη συμμετοχή της στα κοινά σήμερα λέγοντας ότι «αισθάνομαι εθνικά ταπεινωμένη, δεν ανέχομαι να υπομένω παθητικά αυτό που συμβαίνει γύρω μου και να σκύβω το κεφάλι».

Η Ευγενία Ουζουνίδου, η οποία έχει ένα από τα πιο γνωστά τεχνικά γραφεία στην Κοζάνη. Σπούδασε στο Κίεβο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και από νωρίς εκφράστηκε πολιτικά, πρώτα στο ΚΚΕ και μετά στον Συνασπισμό. Η δραστηριότητά της στην περιοχή όπου διαμένει υπήρξε ισχυρή στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ιδίως όσον αφορά σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Αγνή Καλογερή που πήρε την μονοεδρική της Σάμου από μια γυναίκα προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οπωσδήποτε μία από τις εκπλήξεις των εκλογών. Η κυρία Καλογερή, γέννημα θρέμμα του ακριτικού νησιού, κατάφερε με το σπαθί της να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Στη Σάμο διατηρεί κατάστημα γεωργικών ειδών. Από το 1979 βρέθηκε στις τάξεις της ΚΝΕ και αργότερα εντάχθηκε στο ΔΗΚ.ΚΙ., με το οποίο εξακολουθεί να πορεύεται ακόμα και σήμερα.

Η Αφροδίτη Σταμπουλή, μέλος σε αρκετές Κινήσεις στην περιοχή της, η βουλευτής κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών της έπειτα από παρουσία ετών στα κοινωνικά πράγματα του νομού. Πλέον θα έχει την ευκαιρία να αντικρούσει πολιτικά εντός Κοινοβουλίου τις επιθέσεις που έχει δεχτεί προσωπικά στον νομό της, εφόσον της έχουν διαμηνύσει πως «η περιοχή είναι δεξιά».

Η Κατερίνα Ιγγλέση που εκπροσωπεί το «κόμμα των ανέργων». Ανεργη η ίδια, με δύο κόρες, για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής και εξελέγη στη Χαλκιδική, η οποία δεν φημιζόταν ακριβώς για την εκλογή αριστερών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Πήρε την απόφαση μετά την προσωπική παρότρυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η Μαρία Διακάκη που εξελέγη στο Ηράκλειο Κρήτης και διαμένει στον Δήμο Φαιστού. Είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα και έχει έντονη πολιτική δράση στην περιοχή της.

ΠΗΓΗ: "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: