1.7.12

Βενιζέλος: Νέα επιχειρήματα για την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος...


Σημαντικά νέα επιχειρήματα για τη βάση της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος προκύπτουν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τονίζει ο ... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δήλωσή του για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος εστιάζει σε δύο κρίσιμες, όπως τις χαρακτηρίζει, πτυχές. Τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από EFSF/ESM και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζει ότι εφόσον από το μέτρο αυτό μπορεί να επωφεληθεί η Ιρλανδία, που εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμά της, θα μπορέσει να επωφεληθεί και η Ελλάδα.

«Αρκεί να εντάξουμε το θέμα αυτό σε ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπως αυτό που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ελπίζουμε ότι, εκ των πραγμάτων, θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Επισημαίνει ακόμη ότι το κρίσιμο σημείο είναι το EFSF να μπορεί να ανακτήσει μετά απο κάποια χρόνια τα κεφάλαια του, διαθέτοντας τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να πρέπει τότε να μεταφερθεί το βάρος στο δημόσιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι ανάλογης σημασίας είναι και η τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο επιπλέον χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά προτίμηση χωρίς να χρειαστεί νέος κύκλος εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη και αναγκαία αυτή παράταση τα δύο κρίσιμα στοιχεία είναι η χρηματοδοτικη κάλυψη της παράτασης και η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ακόμη στην παραδοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη και σημειώνει ότι στην επιστολη που είχε στείλει πριν τις εκλογές του Μαΐου στον κ. Μπαρόζο, παρουσίασε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πολιτικές διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα ειδικό αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα να καταστούν εφαρμόσιμες και αποδοτικές.

«Τώρα μπορούμε να επιμείνουμε αυτές οι παρεμβάσεις να γίνουν αντικείμενο συμφωνίας με τους εταίρους μας», τονίζει.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «τίποτα δεν γίνεται εύκολα και αυτόματα» και πως «για να πέτυχουμε τους στόχους μας, πρέπει πρώτα να τους θέσουμε εσωτερικά και να τους στηρίξουμε με ευρεία συναίνεση, εξηγώντας στο λαό με ειλικρίνεια το σχέδιο που ακολουθούμε και ειναι καλύτερο και ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο».

«Όλα τα άλλα απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση σε βάρος των πιο αδύναμων, που ναι μεν γίνονται επιρρεπείς στην δημαγωγία και τις φρούδες ελπίδες, είναι όμως και έτοιμοι να στραφούν εναντίον αυτών που τις εμπορεύονται, μόλις αντιληφθούν την αλήθεια», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: