5.6.12

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της G7 για την κρίση χρέους...


Με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών θα πραγματοποιήσουν μια κατεπείγουσα συνομιλία για την ... κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και θα εξαλείψουν τον κίνδυνο η κρίση να βαθύνει. Άρα προφανώς πιστεύουμε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι είπε ότι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα λάβουν μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία αναμένεται να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση.

«Η αληθινή ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη φυσικά--η αδυναμία ορισμένων από τις τράπεζες στην Ευρώπη, το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το γεγονός ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (. . .) δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, της έλλειψης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δημιουργίας ενός επαρκούς τείχους προστασίας», είπε ο Φλάερτι.

Η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης -κάτι μάλλον ασύνηθες- έγινε ενώ η Γερμανία έκανε σαφές πως επαφίεται στην Ισπανία, την χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται στη γραμμή πυρός των αγορών, να αποφασίσει εάν χρειάζεται έκτακτο διεθνή δανεισμό, ενώ μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το Βερολίνο πιέζει την Μαδρίτη να δεχθεί βοήθεια. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο κεντροδεξιός συνασπισμός της ανέφεραν ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην ευρωζώνη». Ωστόσο η Μέρκελ φέρεται ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουν το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή της G7 είπε ανώνυμα λόγω της λεπτής φύσης του θέματος ότι υπάρχουν φόβοι περί μείζονος τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες πέραν της ΕΕ. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έφθασε το 6,6% για τα 10ετή της ομόλογα, με το σπρεντ να σπάει το ιστορικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: