29.3.12

Πάπας προς Φιντέλ: «Είμαι γέρος αλλά ξέρω ακόμη να κάνω την δουλειά μου»...


Με τον Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε χθες ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος κατά την τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα στο νησί,ο οποίος αναχωρώντας από την Κούβα, άσκησε κριτική στο αμερικανικό εμπάργκο και μίλησε για την ανάγκη να απολαμβάνουν όλοι περισσότερα δικαιώματα.

Μετά την ...

χθεσινή μεγάλη λειτουργία στην οποία παρευρέθηκαν 500.000 άνθρωποι, ο Πάπας είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον Φιντέλ Κάστρο, οι δημόσιες εμφανίσεις του οποίου έχουν γίνει όλο και πιο σπάνιες μετά την ασθένειά του.

Εκπρόσωπος του Βατικανού περιέγραψε ως «ζωντανή και εγκάρδια» την συνάντηση, ενώ τόσο ο Πάπας όσο και ο Φιντέλ φαίνεται ότι δεν δίστασαν να αστειευτούν με τις ηλικίες τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, συζήτησαν περί Εκκλησίας και περί αδυναμίας της επιστήμης να λύσει όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο Φιντέλ Κάστρο φέρεται μάλιστα να δήλωσε ικανοποιημένος που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄και η Μητέρα Τερέζα αγιοποιήθηκαν γιατί και οι δυο «έκαναν πολλά για την Κούβα», ενώ ζήτησε από τον Βενέδικτο να του στείλει βιβλία για διάφορα ερωτήματα που έχει.

Ο Κάστρο φέρεται να είπε στον Πάπα ότι παρακολούθησε όλη του την επίσκεψη από την τηλεόραση και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι έχουν περίπου την ίδια ηλικία, σχόλιο στο οποίο ο Πάπας απάντησε τονίζοντας: «Ναι, είμαι γέρος, αλλά μπορώ ακόμη να εκτελώ τα καθήκοντά μου».

Ο Πάπας θα κλείσει τα 85 του χρόνια τον Απρίλιο και ο Κάστρο θα γίνει 86 τον Αύγουστο.

Απ' ότι φαίνεται πάντως ο Πάπας Βενέδικτος δεν έδειξε τα πολιτικά ζητήματα στα οποία έκανε αναφορά κατά τις ομιλίες του. Μάλιστα κατά το τέλος της επίσκεψής του, στο αεροδρόμιο της Αβάνας, ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε ότι επιθυμεί μια κουβανική κοινωνία με περισσότερα δικαιώματα, όπου κανείς δεν θα στερείται βασικές ελευθερίες.

Άσκησε επίσης κριτική για το 50ετές εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, το οποίο «βαραίνει αδίκως» όπως είπε τον λαό τον οποίο κάλεσε να αναζητήσει την «αυθεντική ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: